eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

A folyók téli képe is megmutatja a változó klímát

Szakértői elemzés jelent meg a Nature-ben. Jókora területen érinti a szállítást az olvadás.

Ritkábban fognak befagyni a széles folyók a klímaváltozás miatt egy elemzés szerint. Mivel a befagyott folyókat télen gyakran használják szállítóútvonalként a távoli területek ellátására, a jégtakaró visszahúzódása hatással lehet a hideg régiók életére - emelték ki a szakértők a Nature című tudományos folyóiratban.

Negatívan befolyásolhatja az ökoszisztémákat, ha elmaradnak a tavaszi áradások, amelyek a jég olvadásával alakulnak ki. Ráadásul az időnként 87 ezer négyzetkilométert is elérő kiterjedésű jégtakaró valószínűleg nagy mennyiségű üvegházhatású gázt tart vissza attól, hogy a légkörbe jusson.

Az elmúlt három évtizedben globálisan átlagos 2,5 százalékponttal csökkent a jéggel fedett folyófelszínek aránya - írták a kutatók.

A leginkább érintett területek

Tibet, Kelet-Európa és Alaszka felföldjei.

Xiao Yang, az Észak-Karolinai Egyetem kutatója és munkatársai több mint 400 ezer műholdképet elemeztek az 1984 és 2018 közötti időszakból és ezekből alkottak a jövőre vonatkozó modelleket. Munkájukban a széles vízfolyamokra koncentráltak.

Lineáris összefüggést találtak a felszíni levegő hőmérséklete és a folyók jégpáncélja között, és arra jutottak, hogy egy viszonylag mérsékelt klímaváltozás mellett a folyók jégtakarója az északi féltekén a 2009-2029 közötti időszakhoz képest 2080-2100-ra 2,4 százalékponttal fog csökkenni március hónapban. Augusztusban a csökkenés mértéke 0,2 százalékponttal kevesebb.

A változásban szinte kizárólag az északi félteke folyói érintettek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×