eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Egyre több jövevényfaj bukkan fel itthon

A hazai felszíni vizekben minden élőlénycsoportból találhatóak jövevényfajok és a közeljövőben is több ilyen faj megjelenése várható - számolt be Lukács Balázs András, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa.

A biológiai invázió során egy területen új fajok jelennek meg más országokból vagy földrészekről, amelyek később dominánssá válhatnak és felboríthatják a környezet egyensúlyát.

Az inváziós fajok túlnyomó többsége az emberi tevékenység hatására jelenik meg hazánkban

- mondta el Lukács Balázs András a folyamatot magyarázva. A kutató a legfőbb terjesztők között említette a globális kereskedelmet és a turizmust, hozzátéve, hogy a fajok kisebb százaléka pedig természetes vektorokon, főként a madarak bélcsatornájában túlélve érkezik hazánkba.

Hangsúlyozta: a biológiai invázió szorosan összefügg a klímaváltozással is, a globális felmelegedéssel szubtrópusi, trópusi fajok jelennek meg az országban.

Az idegen fajok megtelepedését az is segíti, hogy élőhelyeinket "túlhasználjuk", felszíni vizeink túlnyomó többsége meg van "bolygatva"

- jegyezte meg a kutató.

A kérdésre reagálva beszélt arról, hogy egy inváziós faj megjelenése következtében csökkenhet például a terméshozam. Ugyanakkor pozitív hatása is lehet a jövevényfajok megjelenésének: a kutató példaként említette, hogy a Balatonban élő inváziós kagylófajok jelentős szerepet töltenek be a víz szűrésében.

A biológus hangsúlyozta: tudományos berkekben az a nézet, hogy a biológiai inváziót megállítani nem lehet, jelentősen lassítani viszont igen. Hozzátette, a tudományos közösség feladata ebben, hogy időben kiszűrje azokat a fajokat, amelyek leginkább károsak lehetnek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×