INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

tudomány

belföld

víz

Egyre több jövevényfaj bukkan fel itthon

Egyre több jövevényfaj bukkan fel itthon

Infostart / MTI

A hazai felszíni vizekben minden élőlénycsoportból találhatóak jövevényfajok és a közeljövőben is több ilyen faj megjelenése várható - számolt be Lukács Balázs András, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa.

A biológiai invázió során egy területen új fajok jelennek meg más országokból vagy földrészekről, amelyek később dominánssá válhatnak és felboríthatják a környezet egyensúlyát.

Az inváziós fajok túlnyomó többsége az emberi tevékenység hatására jelenik meg hazánkban

- mondta el Lukács Balázs András a folyamatot magyarázva. A kutató a legfőbb terjesztők között említette a globális kereskedelmet és a turizmust, hozzátéve, hogy a fajok kisebb százaléka pedig természetes vektorokon, főként a madarak bélcsatornájában túlélve érkezik hazánkba.

Hangsúlyozta: a biológiai invázió szorosan összefügg a klímaváltozással is, a globális felmelegedéssel szubtrópusi, trópusi fajok jelennek meg az országban.

Az idegen fajok megtelepedését az is segíti, hogy élőhelyeinket "túlhasználjuk", felszíni vizeink túlnyomó többsége meg van "bolygatva"

- jegyezte meg a kutató.

A kérdésre reagálva beszélt arról, hogy egy inváziós faj megjelenése következtében csökkenhet például a terméshozam. Ugyanakkor pozitív hatása is lehet a jövevényfajok megjelenésének: a kutató példaként említette, hogy a Balatonban élő inváziós kagylófajok jelentős szerepet töltenek be a víz szűrésében.

A biológus hangsúlyozta: tudományos berkekben az a nézet, hogy a biológiai inváziót megállítani nem lehet, jelentősen lassítani viszont igen. Hozzátette, a tudományos közösség feladata ebben, hogy időben kiszűrje azokat a fajokat, amelyek leginkább károsak lehetnek.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018