eur:
394.5
usd:
369.71
bux:
65195.4
2024. április 19. péntek Emma

Meglepő módon csökkentik a stresszt a makákók

Forró vízben fürdőzéssel csökkentik a stresszt a vadon élő makákók Japán középső részén egy új kutatás szerint.

A Primates című szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók azt írták, hogy kevésbé stresszesek azok a majmot, amelyek télen természetes meleg forrásokban, úgynevezett onszenekben fürdenek.

A Kiotói Egyetem Főemlőskutató Intézetének tudósai Takesita Szajuri Rafaela vezetésével 2014-ben végezték azt a kutatást, amelynek eredményei szerint a vizsgált majmok stresszhormonszintje átlagosan mintegy 20 százalékkal csökkent a forró fürdő után.

A kutatók 12 nőstény majmot kísértek figyelemmel a naganói prefektúrában található Dzsigokudani majomparkban két időszakban: tavasszal, amikor kicsinyeik születnek, és a téli párosodási időszakban.

Megállapították, mennyi időt töltenek az állatok a forró vízben, és milyen gyakran fürdőztek az egyes példányok.

Ezen kívül összegyűjtötték a nagy hidegben pottyantott ürüléküket, hogy a glükokortikoid hormon koncentrációjának mérésével megbecsüljék az állatok stressz-szintjét.

A domináns nőstények a közösségben betöltött helyzetüknek köszönhetően több időt töltöttek a forró vízben, azonban többször is keveredtek konfliktusba a többiekkel, ez pedig több energiájukat emésztette fel a kutatók szerint.

Az onszen felkeresése után csökkent a stresszhormonszint, ami azt mutatja, hogy nemcsak az embernél, hanem a majmoknál is van a forró fürdőnek stresszoldó hatása - mondta Takesita.

Először 1963-ban figyeltek meg egy fiatal makákónőstényt, amint a majomparkhoz közeli szálloda szabadtéri onszenmedencéjében fürdőzött. Több nőstény is követte a példáját, amíg a park vezetése higiéniai okokból végül saját medencét nem épített a majmoknak.

A helyi és külföldi turisták kedvelt úti célja a majompark, ahol a japán makákókat - más néven hómajmokat - fürdőzés közben is megfigyelhetik.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×