INFORÁDIÓ 

2018. május 25. péntek
Orbán

Ritka kisemlőst szaporítottak

Infostart / MTI
Sikerült szaporítani az ostravai állatkertben egy ritka kisemlőst, a szirtiborzfélék családjába tartozó southern tree hyraxot, ez a kicsiny afrikai emlős a világ állatkertjei közül csak a csehországiban él - közölte csütörtökön Sarak Novakova szóvivő a CTK hírügynökséggel.

Az utolsó ikerpár a közelmúltban született. A szirtiborzokat korábban az állatkert látogatói elől elzárva tartották, és már több utódjuk is született.

2016-ban az állatkert új pavilonjában már elhelyeztek egy hímet, és néhány napja egy nőstény is csatlakozott hozzá.

Egy másik szirtiborzpár még mindig rejtve van a látogatók elől. A két pár nőstény tagjai testvérek, 2017 januárjában születettek az ostravai állatkertben.

"Nagy reményt fűzünk az állat további szaporításához, mivel 2015 után csupán egyetlen nőstény maradt a fogságban, állatkertben élő egyedek között. Egészen a múlt évig reménytelennek tűnt a helyzet, de ez az egy nőstény végül két lányt hozott világra" - magyarázta Jiri Novak, az állatkert szakembere.

Mostanra már kilenc szirtiborz él Ostravában, négy hím és három nőstény, a két legújabb kölyök nemét még nem ismerik a gondozók.

"Ők jelentik az egész Afrikán kívül fogságban élő populációt" - tette hozzá.

A szirtiborz Kelet-Afrikában mindenhol Eritreától a dél-afrikai Transvaalig, valamint Angola nyugati és déli részén megtalálható. A southern tree hyrax csak a kelet-afrikai erdőkben él.

A címlapról ajánljuk