eur:
394.16
usd:
371.47
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Hatalmas siker: 43 éve megjósolták, most először sikerült megfigyelni

Az elmélet leírásakor maga Daniel Freedman sem tartotta valószínűnek, hogy valaha bizonyítást nyer a feltételezés.

A megfigyelést a világ legkisebb neutrínódetekora segítségével végezték az amerikai Oak Ridge-i Nemzeti Laboratóriumban (ORNL). A kutatók eredményeikről a Science tudományos lapban számoltak be.

A neutrínók vizsgálata nagy kihívást jelent, mert nagyon ritkán lépnek kölcsönhatásba anyaggal.

Különösen megfoghatatlan a koherens rugalmas neutrínó-mag szóródás, ami akkor történik, ha egy neutrínó "visszapattan" egy atommagról.

  • A neutrínó ("semlegeske") a könnyű elemi részecskék egyik fajtája.
  • A részecskék világában nem jelentős gravitáció kivételével csak gyenge kölcsönhatásban vesz részt, erős kölcsönhatásban nem kimutatható.
  • Elektromos töltése nincs, semleges, emiatt elektromágneses kölcsönhatásban sem vesz részt.
  • Ez a magyarázata annak, hogy a neutrínó rendkívül közömbös az anyaggal szemben: egy fényév vastagságú ólomfalon a neutrínóknak mintegy fele haladna át úgy, hogy akár egyetlen atommal ütközne.
  • Neutrínók többféle forrásból is származhatnak, a tudósok a távoli világegyetemből érkezők mellett megkülönböztetnek mesterséges (atomerőművekben keletkező), földi, légköri és napneutrínókat (szoláris neutrínókat).

A COHERENT Collaboration nemzetközi projekt keretében végzett kutatáshoz olyan kis és könnyű detektort használtak a tudósok, melyet egyetlen kutató is könnyedén megemel.

A különleges megfigyelés alátámasztja Daniel Freedman fizikus 1974-es elméletét.

"Miért tartott 43 évig megfigyelni ezt az interakciót? Ami megtörtént, az egy kifinomult, nehezen megfogható jelenség" - mondta Juan Collar, a Chicagói Egyetem professzora. Kiemelte: az elmélet leírásakor maga Freedman sem tartotta valószínűnek, hogy valaha bizonyítást nyer a feltételezés.

Ha egy neutrínó egy atommagnak ütközik, akkor alig mérhető módon visszalökődik. A például a jódból, a céziumból vagy a xenonból készült detektorok jelentősen növelik a neutrínó-kölcsönhatás új módjának valószínűségét. Az apró nukleáris visszalökődéseket azonban egyre nehezebb felismerni, ahogyan az atommag nehezebbé válik.

"Úgy kell elképzelni, mintha a neutrínók bowling-labdának ütköző ping-pong labdák lennének, amelyek csak nagyon apró extra lendületet adnak a bowling-labdának" - mondta Collar.

Több tonna helyett alig 15 kiló

A világ legkisebb neutrínó detektora mindössze 14,5 kilogramm. A világ leghíresebb neutrínókutató központjai olyan detektorokkal vannak felszerelve, amelyek több tonnányit nyomnak.

A COHERENT Collaboration kutatásában négy ország és 19 intézmény több mint 80 kutatója vesz részt és több mint egy éven át dolgoztak az eredményért. A tudósok remélik, kísérletük segítheti a titokzatos részecske tulajdonságainak megismerését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×