INFORÁDIÓ
2021. június 25. péntek
Vilmos

kína

dinoszaurusz

lábnyom

Meglepő lábnyomokat találtak Kínában

InfoRádió / MTI

Százmillió éves dinoszaurusz-lábnyomokra bukkantak helyi paleontológusok a délkelet-kínai Csöcsiang tartományban.

 A csöcsiangi természettudományi múzeum kutatói szerint a lábnyomfosszíliákat Jivu város egyik dombján fedezték fel az őslénykutatók még 2007-ben, de csak 2014-ben kezdték el tanulmányozni őket.

A kutatók eddig több mint 80 lábnyomot találtak. Eddig ez a legtöbb dinoszauruszlábnyom, amelyet egyetlen lelőhelyen fedeztek fel Délkelet-Kínában.

A múzeum kurátora, Csin Hszingseng szerint a késő krétakor hajnaláról származó leletek között theropodák, szauropodák és pteroszauruszok lábnyomai is sorakoznak.

A theropodák lábnyoma ritkán hosszabb 20 centiméternél, míg a szauropodáké akár egyméteres is lehet. A legérdekesebb lelet egy szauropoda-lábnyomban lévő pteroszaurusz-lábnyom volt.

A kutatók többnyire csak egy-egy lábnyomot találtak, de az ornithopodák esetében előfordult, hogy egy teljes pár lábnyomra bukkantak.

A dinoszauruszok lábnyomai olyan információkkal szolgálnak, amelyek a csontvázakból nem derülnek ki, valamint segíthetik a biológiai sokféleségre, az ősi lények viselkedésére, valamint evolúciójára irányuló kutatásokat. Csin szerint a lelőhelyet a jövőben a nagyközönség előtt is megnyithatják.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018