eur:
395.7
usd:
366.9
bux:
65563.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Sikerült levideózni a rákos sejtek terjedését

Japán kutatók filmre vették, hogyan terjednek és képeznek áttéteket az egyes rákos sejtek egerek szervezetében.

Az egészséges szövetek zöld színben, a rákos sejtek intenzív vörösben látszanak a filmen, melyet a Tokiói Egyetem és a Riken Intézet tudósai készítettek. Azt remélik, az új technológia segít megmagyarázni, hogyan zajlik a végzetes folyamat - írta a BBC.

A kutatást egerekkel végezték, ám úgy vélik, a módszer a jövőben a beteg emberek kezelését segítheti.

Mielőtt a rák áttéteket képezne testszerte, könnyebb megállítani és gyógyítani, ahogy azonban terjedni kezd, rendkívül nehéz a kezelés.

Sikerült levideózni a rákos sejtek terjedését

A daganat úgy fejlődhet, hogy egyes részek leválhatnak róla és a véráramba kerülve megtámadják az egészséges szervek szöveteit is. A folyamat pontosabb megismerése új kezelésekhez adhat ötleteket.

A kutatók módosított, fluoreszkáló daganatszöveteket injekcióztak egerekbe. Ezután vártak, amíg terjedni kezd a kór, majd vegyi anyagokkal az állatok testét és belső szerveit átlátszóvá tették.

A Cell Reports című szaklap aktuális számában közzétett tanulmány részletezi, hogyan növekedett a tumor a tüdőkben, a belekben és a májban, mielőtt terjedni kezdett a szervezetben.

"A film olyan részletességgel mutatja be a rákos sejtburjánzást, hogy kalkulálni tudjuk az alakját, terjedelmét és eloszlását. Most emberi klinikai mintákon alkalmazzuk a modellt" - magyarázta Ueda Hiroki, a kutatás egyik résztvevője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×