INFORÁDIÓ 
2020. július 16. csütörtök
Valter

északi-sark

melegedés

országos meteorológiai szolgálat

éghajlat

lakatos mónika

Melegszik az Északi-sark

Infostart / InfoRádió

Fagypont közeli hőmérsékletet mértek a meteorológiai állomások az Északi-sarkon. Még utána is a megszokott mínusz 25 fok helyett mínusz 6 Celsius volt a hőmérséklet - mondta az InfoRádióban az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője.

A dán meteorológiai szolgálat közlése szerint ebben az időszakban átlagosan mínusz 25 Celsius fok körüli a hőmérséklet a 80. szélességi kör fölötti területeken. 21-én mínusz 6 Celsius fok, keddre már egy kicsit csökkent a hőmérséklet, mínusz 13 fok körüli az érték – ismertette az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője.

„Ez szokatlan, bár időnként előfordul, hogy melegebb légtömegek közelítik meg a magasabb szélességeket. Így volt ez tavaly decemberben is, akkor még nagyobb pozitív anomáliákat mértek.”

Lakatos Mónika hozzáfűzte, ezek meglehetősen ritkák, főleg tartósan.

„Az, hogy több napon keresztül fennmarad egy ilyen meleg hőmérsékleti viszonyokat eredményező állapot, meglehetősen ritka. Az idei év a Meteorológiai Világszervezet értékelő jelentése szerint globálisan ismét melegebb lesz, mint a 2014-es és a 2015-ös.”

A szakértő hozzátette, különösen a magasabb szélességeken, az Északi-sarkvidéken és annak tágabb környezetében volt a szokásosnál sokkal jóval melegebb.

„Oroszországban, Kanada nyugati területein és Alaszkában is több mint három fokkal volt melegebb a szokásosnál. Ezek a területek azok a régiók közé tartoznak, amelyek a legjobban melegszenek.

Lakatos Mónika hangsúlyozta, ez nagyon kritikus a globális melegedés szempontjából.

„Ezeken a területeken a hó és a jég borítottság is jóval átlag alatti volt az utóbbi években, ez azt eredményezi, hogy az egyébként is olvadó területek olvadása még jobban gyorsul.”

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője kiemelte, a melegedés befolyásolja a természetes ökoszisztémát, a flórát és a faunát is.

„Az emelkedő hőmérséklet a csapadék halmazállapotát is befolyásolják. Azon a területen, ahol a havazás a megszokott, többször előfordult folyékony vagy vegyes halmazállapotú csapadék, ami szokatlan körülményeket eredményez” - magyarázta Lakatos Mónika.

Kapcsolódó hang

Melegszik az Északi-sark
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018