eur:
394.34
usd:
370.5
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Melegszik az Északi-sark

Fagypont közeli hőmérsékletet mértek a meteorológiai állomások az Északi-sarkon. Még utána is a megszokott mínusz 25 fok helyett mínusz 6 Celsius volt a hőmérséklet - mondta az InfoRádióban az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője.

A dán meteorológiai szolgálat közlése szerint ebben az időszakban átlagosan mínusz 25 Celsius fok körüli a hőmérséklet a 80. szélességi kör fölötti területeken. 21-én mínusz 6 Celsius fok, keddre már egy kicsit csökkent a hőmérséklet, mínusz 13 fok körüli az érték – ismertette az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője.

„Ez szokatlan, bár időnként előfordul, hogy melegebb légtömegek közelítik meg a magasabb szélességeket. Így volt ez tavaly decemberben is, akkor még nagyobb pozitív anomáliákat mértek.”

Lakatos Mónika hozzáfűzte, ezek meglehetősen ritkák, főleg tartósan.

„Az, hogy több napon keresztül fennmarad egy ilyen meleg hőmérsékleti viszonyokat eredményező állapot, meglehetősen ritka. Az idei év a Meteorológiai Világszervezet értékelő jelentése szerint globálisan ismét melegebb lesz, mint a 2014-es és a 2015-ös.”

A szakértő hozzátette, különösen a magasabb szélességeken, az Északi-sarkvidéken és annak tágabb környezetében volt a szokásosnál sokkal jóval melegebb.

„Oroszországban, Kanada nyugati területein és Alaszkában is több mint három fokkal volt melegebb a szokásosnál. Ezek a területek azok a régiók közé tartoznak, amelyek a legjobban melegszenek.

Lakatos Mónika hangsúlyozta, ez nagyon kritikus a globális melegedés szempontjából.

„Ezeken a területeken a hó és a jég borítottság is jóval átlag alatti volt az utóbbi években, ez azt eredményezi, hogy az egyébként is olvadó területek olvadása még jobban gyorsul.”

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője kiemelte, a melegedés befolyásolja a természetes ökoszisztémát, a flórát és a faunát is.

„Az emelkedő hőmérséklet a csapadék halmazállapotát is befolyásolják. Azon a területen, ahol a havazás a megszokott, többször előfordult folyékony vagy vegyes halmazállapotú csapadék, ami szokatlan körülményeket eredményez” - magyarázta Lakatos Mónika.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×