eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Sok nép DNS-e keveredett a honfoglaló magyarokban

A honfoglalók etnogenezisét kutatják a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézetében. A 16 Kárpát-medencei lelőhelyről származó 144 csontvázat és fogleletet vizsgálták a kutatók. A jelenlegi vizsgálat azt mutatja, hogy a honfoglalók anyai ági genetikai vonala heterogén – közölte Mende Balázs archeogenetikus. A kutatóval készült beszélgetést ma este 19 órától meghallgathatja az InfoRádió Szigma - a holnap világa című tudományos magazinjában.

„A Kárpát-medence 10. századának, a honfoglalás korának embertani, genetikai anyagát szerettük volna jellemezni. A módszerrel az anyai ágon öröklődő DNS-állománynak, a mitokondriális DNS-nek a variabilitását vizsgáltuk, hogy megtudjuk, a honfoglaló népesség anyai ágon mennyire volt egységes” - ismertette az archeogenetikus.

Hozzátette: az összehasonlító mintákba beemelték az olyan adatbázisokat is, amelyek a már megjelent publikációk adatait tartalmazzák. Ezekben Európa népességétől kezdve egészen a távol-keleti népességekig szerepelnek adatok.

„A jelenlegi vizsgálat azt mutatja, hogy a honfoglalók anyai ági genetikai vonala heterogén. Mivel a mintákat a Kárpát-medence különböző területeiről vettük, megpróbáltunk érvényesíteni olyan mintavételi szempontokat is, hogy a honfoglalók szociális struktúrája – gazdagsága, szegénysége, területi elszórtsága – megjelenjen a mintákban” - közölte a kutatás vezetője.

Elmondta, hogy az eredmények szerint több olyan terület van, amelyről eredeztethetők a honfoglaló magyarok.

Ennek durván 20 százaléka egy közép-kelet ázsiai csoport: a mostani kazah sztyeppétől nyugatra, az Urál vonaláig terjedő népességekkel vázolódik fel egy összefüggésrendszer. Emellett az ettől a régiótól nyugatra lévő népességekkel is megvan a kapcsolat, és természetesen megvan a most jelenleg Európában lévő genetikai csoportokkal való hasonlóság is – sorolta a szakértő.

A kutatásban azt is vizsgálták, hogy a mai magyarok etnogenezise mennyiben egyezik meg a honfoglalókéval.

„Ebben az esetben nagy változás történt: például a keleti elemek megjelenése jelenleg a csángó, a székely, illetve a magyar modern népességben alig-alig egy-egy százalékban jelennek csak meg, ami ezen elemek teljes kimosódására utal” - tudatta az archeogenetikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×