eur:
395.8
usd:
366.89
bux:
65576.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Jött egy nagyon rossz hír, de van jó is

Két gén is ellenállóvá teszi az Egyesült Államokban felfedezett szuperbaktériumot.

Két gént azonosítottak az Egyesült Államokban felfedezett E. coli baktériumtörzsben, mely a szuperbaktériumok elleni végső védelemnek gondolt antibiotikumokkal szemben is rezisztensnek mutatkozott.

A New Jersey-i kutatók a baktériumtörzset egy komplikált húgyúti fertőzéssel kezelt 76 éves férfinél találták 2014-ben. A baktérium 2016-os vizsgálata azt mutatta ki, hogy a kórokozó egy MRC-1 jelű gént hordozott, amely ellenállóvá tette a szuperbaktériumok elleni küzdelemben utolsó mentsvárnak tartott kolisztin antibiotikum ellen.

A törzsben jelent volt a blaNDM-5 jelű gén is, ez a ma legtöbb antibiotikumnak ellenálló baktériumok ellen használt carbapenemmel szemben is rezisztensé tette az kórokozót.

Ugyan a pácienst sikerrel kezelték más antibiotikumokkal, ha a törzs elterjed, erős szuperbaktériummá fejlődhet a kutatók szerint, akik az eredményeiket hétfőn az mBio című online tudományos folyóiratban tették közzé.

"A jó hír, hogy mindez nem okozott nagyobb gyógyszerrezisztens járványt" - nyilatkozta Barry Kreiswirth, a newarki Rutgers Egyetem intézetvezetője, a tanulmány egyik szerzője.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×