INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Megtalálták a világ legnagyobb szárnyfesztávolságú madarát!

InfoRádió / MTI
A valaha feljegyzett legnagyobb szárnyfesztávolságú, ötvenmillió évvel ezelőtt a déli sarkvidéken élő madár fosszíliáira bukkantak argentin kutatók.

A madár szárnyfesztávolsága több mint 6,4 méteres lehetett. Szárnyformájának köszönhetően képes volt a vitorlázó repülésre és nagy távolságokat tudott megtenni az óceán felett - mondta el Carolina Acosta Hospitaleche kutató.

Az argentin természettudományi múzeum szakértői bejelentették, hogy a három éve a Marambio szigeten talált csontok alapján az állat a csontos fogúak, azaz a pelagornithidák családjába tartozik.

Marcos Cenizo, a La Pampa Természettudományi Múzeum igazgatója szerint ez a legnagyobb pelagornithidapéldány, amelyet valaha találtak.

A déli sarkvidék kutatói szerint a pelagornithidák két faja élt a kontinensen: az egyik magassága elérte az öt métert és hasonló méretű szárnyfesztávolsággal rendelkezett, a másik pedig több mint hét méter magasra is nőhetett. A szakértők szerint a madarak ötvenmillió évvel ezelőtt annak köszönhetően nőttek meg ekkorára, hogy az óceán hőmérsékletének növekedése hatására bőséggel állt rendelkezésükre táplálék.

A nemrég azonosított példány azonban nagy mérete ellenére szokatlanul könnyű volt, mindössze 30-35 kilogrammot nyomott.

A szakértők eredményeiket a Journal of Paleontology című szaklapban mutatták be.

A címlapról ajánljuk