eur:
393.34
usd:
368.06
bux:
65925.05
2024. április 24. szerda György

Vita miatt leállítottak egy restaurálást Szófiában

Leállították Szófiában az ókori római település, Serdica maradványainak európai uniós támogatással megvalósuló restaurálását a kivitelezés mikéntjéről támadt viták miatt.

Elsősorban a restauráláshoz használt kövek és anyagok minőségéről és színéről keletkeztek viták. Ezért Vezsdi Rasidov bolgár kulturális miniszter kedden elrendelte a munkálatok leállítását a bolgár főváros nagy régészeti lelőhelyén.

Rasidov azután intézkedett így, hogy a polgárok figyelmeztették, a felújítás nem illik a történelmi komplexum eredeti megjelenéséhez. A restaurációt végző csapat úgy döntött, vékony téglaréteget rak a történelmi maradványokra, hogy így védje meg a széteséstől. Ez váltotta ki a lakosok és az ellenzék haragját.

Todor Csobanov alpolgármester és régész szerint a jelenlegi helyzet "nyugtalanságra ad okot", a következőkben egy szakértői csoport fogja átvizsgálni az eddigi felújítások minőségét.

Csobanov hétfőn Facebook-oldalán közölte: ezzel a módszerrel végezték a felújításokat az olaszországi Pompejiben, a római Colosseumban, az isztambuli Hagia Sophiában és számos más helyen.

A helyszínt a munkálatok során szabadtéri múzeummá kívánják alakítani. A régészeti leletekre Szófia belvárosában közvetlenül a minisztertanács épülete mellett, néhány száz méterre a Szveta Nedelja érseki székesegyház mellett bukkantak.

A projektet a helyi fejlesztéseket célzó uniós program 16 millió levával (2,5 milliárd forinttal) támogatja.

A mai Szófia területe a Kr. e. VIII. században már lakott volt. A település a trák Serdi törzs után kapta az első elnevezését, a Serdicát, amelyet a római hódítás után is megtartott, amikor Moesia provincia központjává vált.

I. Constantinus római császár (306-337) akkor hagyta el Szerdikát, amikor a róla elnevezett Konstantinápolyt választotta a kelet-római birodalom fővárosává. A Szófia elnevezés a törökök elől beszivárgó görög népességtől ered a XIV. századból.

A régészek az elmúlt években egy sor római kori bérházat, insulát találtak, a nagyméretű lakóépületeket "szigetként" határolták négy oldalról az utcák.

Feltérképezték Serdica főbb útvonalait is, így megtalálták a város keleti és nyugati kapuját összekötő főutcáját, a 7-8 méter széles, kikövezett decumanus maximust, ahogy az észak-déli irányú "másodfőutcát", a cardo maximát is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×