eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Automata autót készít a Google

Kormánykerék, gáz- és fékpedál nélküli automata autót készít a Google - jelentette be a konszern társalapítója, Sergey Brin egy kaliforniai konferencián.

A kicsi, kétüléses elektromos autóknak egyelőre a prototípusai készültek el, amelyeket az internetcég autógyárakkal és alkatrészellátókkal együttműködve épít.

Kétszáz ilyen jármű előállítását tervezi a cég a közeljövőben, és azt remélik, néhány éven belül több városban kaphatóak lesznek.

Az önirányító autókat 2009 óta teszteli a Google: hagyományos kocsikba - például a Toyota Priusba vagy a Lexusba - építettek lézerszenzorokat és radarokat. Ezekben még az embernek bizonyos helyzetekben döntenie kell, ám az új jármű tökéletesen automatikusan közlekedik.

Brin elmondta: a kocsik működhetnek szolgáltatásként és felvehetik az összegyűlt utasokat, de flotta is alakulhat belőlük.

"Tíz másodperccel azután, hogy beültem, már az e-mailjeimmel voltam elfoglalva, azt is elfelejtettem, hogy autózom" - mesélte a kis tömzsi járműben átélt utazási tapasztalatait a társalapító. A prototípus külsőre egy Volkswagen Beetle és egy Smart keresztezésének tűnik.

A vezető nélküli autó egyelőre óránként legfeljebb 40 kilométeres sebességgel mehet, ám ha a biztonsági teszteken átesett, nyugodtan száguldhat akár óránként 160 kilométeres sebességnél is gyorsabban.

A kocsi eleje körülbelül 60 centiméter habot tartalmaz, a szélvédő üveg helyett műanyagból készült, hogy biztonságosabb legyen.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×