eur:
389.24
usd:
363.84
bux:
68226.98
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sasleltár jeladók segítségével

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által jeladók segítségével megfigyelt 21 parlagi sasból 20 sikeresen átvészelte a telet.

A megfigyelt sasok közül Panni fészket rakott, Gabi elhagyta kedvenc olasz szigetét, Vasvári oda-vissza megjárta Görögországot, Viktorija pedig Macedóniából már a Balti-tengernél jár - közölte az egyesület pénteken az MTI-vel.

A tavaly Magyarországon megjelölt 10 fiatal parlagi sas - miközben 15 országot is meglátogatott - túlélte az első telet, amelyre a jeladózott madarak eddigi történetében még nem volt példa, Vasvári kivételével pedig mindegyikük a Kárpát-medence tágabb térségében maradt. Ezzel rekordokat döntögetnek és folyamatosan meglepik a kutatókat a jeladós parlagi sasok.

A MME által jelenleg Európa-szerte nyomon követett, többségében olimpikon sportolóinkról és híres ornitológusainkról elnevezett 21 parlagi sasból 20 sikeresen átvészelte a telet, ami a korábbi negatív tapasztalatok fényében egyrészt nagy meglepetés, másrészt hatalmas sikernek számít. Mint írják, remélhetőleg a szerencse mellett az is segítette a madarak túlélését, hogy a mérgezések intenzitása is csökkenhetett az országban.

A jeladózás nem titkolt célja a faj viselkedésének és élőhelyeinek megismerése mellett az, hogy a bajba került madarakon időben segíteni tudjanak, be lehessen határolni a lehetséges mérgezési helyszíneket, és ezzel a lehetséges elkövetők kedvét is elvegyék az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetésétől.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×