eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megfigyelik az interneten? Saját magát okolja!

Saját magunk tesszük megfigyelhetővé saját magunkat az interneten közzétett adatainkkal - figyelmeztet a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat blogja.

Nincs szükség az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) bonyolult megfigyelési technológiájára ahhoz, hogy fel lehessen állítani az egyes internet-felhasználók részletes személyiségi profilját, hiszen az ehhez szükséges adatok szabadon rendelkezésre állnak a világhálón, ráadásul azokat mi magunk tesszük elérhetővé - akár tudatosan, akár anélkül.

Aki kész időt és energiát fordítani rá, akár előre is fel tudja térképezni bárkinek az időbeli és térbeli mozgását - figyelmeztet a Kaspersky Lab.

Ezt a veszélyt próbálja tudatosítani az University of California és az International Computer Science Institute közös "Ready or Not?" webes alkalmazása, amely a közösségi média szolgáltatásokon megjelenő bejegyzések - a közzétett és szabadon elérhető pozícióadatok alapján - térképezi fel az egyes felhasználók térbeli és időbeli mozgását.

A barátokkal és ismerősökkel előszeretettel megosztott geolokációs adatok komoly veszélynek teszik ki a felhasználókat. A lakásukat például betörők látogathatják meg a távollétük alatt. De az igazán nagy veszély a kiskorúakra leselkedik, akik a felnőtteknél jóval gondatlanabbul járnak el személyes adataikkal.

A "Ready or Not?" webes alkalmazás az internetes kommunikációban és az adatok megosztásában rejlő veszélyeket próbálja tudatosítani, elsősorban a fiatalkorú felhasználókkal.

A kockázatkezelés első és legfontosabb lépése a különböző internetes és mobil alkalmazások, mint például az Instagram vagy a Facebook geolokációs funkciójának a kikapcsolása, illetve az olyan alkalmazások, mint a Foursquare és a Twitter összekapcsolásának megszüntetése - figyelmeztet a Kaspersky Lab kiberbiztonsági cég.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×