eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Önértékelési zavarból fakadhat a szurkolói agresszivitás

A problémás, agresszív futballszurkolók fanatizmusát, szélsőséges viselkedését a csoportban való névtelen feloldódás magyarázza - mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus. Milyen lelki folyamatok vezettek ahhoz, hogy a szurkolókat nem engedték be a magyar-román labdarúgó mérkőzésre - erről kérdeztük a szakembert.

Az ilyen csoportokba, amelyek önazonossága a nemzeti hovatartozáshoz kapcsolódik, általában olyan emberek szoktak nagy számban áramlani, akiknek szükségük van pozitív azonosulásra, de nem találnak az életükben olyan elemeket, amelyekkel igazolni tudnák, hogy ők különleges, felsőbbrendű csoporthoz tartoznak - mondta az InfoRádió kérdésére Németh Erzsébet szociálpszichológus. Ilyesmire viszont szükségük lenne, ezért bizonyos futballszurkolók egy klubhoz, vagy a nemzethez sorolják magukat, ettől magasabbrendűséget éreznek, ez növeli az önérzetüket.

Felerősödő gyűlölet

Az emberek egyenként másképpen viselkednek, mint csoportban, csoportként másképpen, mint tömegben, és van egy nagyon súlyos, veszélyes helyzet, amikor a tömegben az emberek egyénileg nem beazonosíthatóak. Ez egy ősi tudás, ez ellen intenzíven kell védekezni, mert ez nagyon veszélyes - hangsúlyozta Németh Erzsébet. Minden emberi csoportnak van egy sajátos klímája, és a csoportok közötti különbségek, konfliktusok fölerősödhetnek. A csoport tagjaként az egyén jobban gyűlöli a "másikat", mintha az utcán találkoznának.

A tömeg különösen sodró tud lenni érzelmileg, még az idegsejtek közötti kapcsolatok is meg tudnak változni, mert úgynevezett belső opiátok szabadulhatnak fel akkor, amikor a tömegben eluralkodnak az érzelmek, a gyűlölet, a lelkesedés vagy például az ijedtség. Van ennek egy nagyon-nagyon súlyos változata, amikor a tömegben az egyént nem lehet beazonosítani. Mindez természetesen nem kizárólag futballszurkolókra vonatkozik, érvényes például bármilyen tüntetőkre, vagy éppen rendőrökre, akiknek nincsen azonosítási számuk - fejtette ki a szociálpszichológus.

Ezért veszélyes, ha a tüntetéseken eltakarják az arcukat bizonyos résztvevők. Tömegben előfordulhat, hogy egyénileg a viszonylag jóravaló emberek is egészen vad dolgokba tudnak belesodródni.

Nem kívánt gyermekek

Azok, akik a tömegben eldurvulnak, és szélsőségesen agresszívvé válnak, hosszú úton jutnak el idáig. Ez ott kezdődhet, hogy kívánt gyerekként született-e meg az illető. Az is lényeges, hogy ki milyen családban nő fel, milyen a szocializációja. Vannak például túlzottan kontrolláló, nem igazán szerető családok, amelyek kívülről teljesen normálisnak látszanak, de az ilyenben felnövekvő gyerekekből válhat szélsőségekre nyitott felnőtt. A társadalmi agresszióra való hajlam örökölhető is.

Egy nagy csoport pozitív célokkal, értékek mentén is összegyűlhet - hangsúlyozta Németh Erzsébet szociálpszichológus. Ebben az esetben is élményt nyújt az egyénnek a csoport sodrása, amelyre ugyanúgy rá lehet szokni, mint a kábítószerre. Ebben az esetben az egyén vágyik vissza a csoportba, mert újra át akarja élni az élményt. Az ilyen csoportok céljai azonban nem feltétlenül alantasak, sőt.

Ha az egyénnek olyan önazonosságra van szüksége, amelyhez nem elegendő az, hogy ő büszke a magyarságára, de a magyarságtudata mellé mások lenézésének, a felsőbbrendűség érzésének is kapcsolódnia kell, ennek hátterében általában rendkívül nagy bizonytalanság és önértékelési zavar van.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×