eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Részleges napfogyatkozást fényképezett a Curiosity - fotó

Részleges napfogyatkozást fényképezett le a Curiosity a Marson, lencsevégre kapva, amint a vörös bolygó parányi holdja, a Phobosz elhalad központi csillagunk előtt - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

A felvételeket a marsjáró szeptember 13-án, öt és fél héttel a Gale-kráterben történt landolása után készítette az árbocra szerelt kamerával, a MasCammel. A Curiositynek köszönhetően kiderül, hogy a napfogyatkozás a vörös bolygón egészen más képet mutat, mint a Földön. Ez azért van, mert égi kísérőnk átmérője 3476 kilométer, vagyis a Hold elég nagy, hogy teljesen eltakarja a Napot, amikor a három égitest pontosan egy vonalban "sorakozik fel".

A Phobosz ugyan sokkal közelebb van a Marshoz, mint a Hold a Földhöz, átmérője azonban mindössze 22 kilométer, így a kis hold csupán egy apró falatot "harap ki" a napkorongból.

A Mars másik holdja, a Deimosz még apróbb, mint a Phobosz, ráadásul távolabb is van a bolygótól, így még kisebb darabot takar el a Napból, amikor elhalad a két égitest között. A tudósok feltételezése szerint a Phobosz és a Deimosz egyaránt aszteroidák, amelyeket valaha befogott a Mars gravitációja.

A NASA közleménye szerint szeptember 13. és 17. között a Curiosity további 86 métert tett meg a vörös bolygó felszínén, így leszállása óta 227 métert hagyott maga mögött.

A marsjáró jelenleg az úgynevezett Glenerg-pont felé tart, ahol három különféle anyagféleség "találkozik"; a tervek szerint itt végzi el az első fúrásokat és mintavételeket. A végső célpontja, a Gale-kráterben magasodó öt kilométeres, réteges szerkezetű Aeolis-hegy.

A hatkerekű, radioizotópos termoelektromos generátorral működő Curiosity, hivatalos nevén Marsi Tudományos Laboratórium augusztus 6-án landolt a Marson. A 2,5 milliárd dolláros összköltségű, csaknem két földi évre tervezett program célja, hogy kiderítsék: létezhettek-e valamikor a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×