eur:
390.92
usd:
366.57
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Hogyan segít az ősgyík a mai mérnököknek?

A pteroszauruszok, azaz a "szárnyas gyíkok" ihletik az amerikai repülőgép-tervezőket, akik 65 millió évvel ezelőtti "megoldásokat" alkalmaznak.

A pteroszauruszok 160 millió évén át, egészen 65 millió évvel ezelőtti kihalásukig, sikerrel "alkalmazták" a csonttaréjt. A Floridai Egyetem és a Texasi Műszaki Egyetem kutatói azt feltételezik, hogy a szárnyas gyíkok nem csupán a párválasztás miatt tettek szert erre a "fejékre" - olvasható a Discovery News hírei között.

"Majdnem mindegyik pteroszaurusz rendelkezett ilyen vagy olyan alakú csonttaréjjal" - jegyezte meg Brian Robert és Rick Lind, a Floridai Egyetem kutatója, valamint és Sankar Chatterjee, a Texasi Műszaki Egyetem aerodinamikai szakértője.

A kutatók olyan repülőgépet terveztek, amelynek függőleges vezérsíkja a farokrészről a "fejtetőre" került, lényegesen javítva ezzel a manőverezési képességet. A pteroszauruszok inspirálta megoldásokat már alkalmazzák egyébként a pilóta nélküli gépeken is.

"A szárnyas gyíkok esetében igen nagy volt a változékonyság, ami a szárnyak fesztávolságát és a csonttaréj méretét illeti, így a pteroszauruszok által kifejlesztett megoldások különféle rendeltetésű repülőgépeknél alkalmazhatók. Az élővilágban rengeteg olyan megoldás született az evolúció során, amelyeket a mérnöki tudomány csak napjainkban vált képessé alkalmazni. A pteroszaurusz-projekt része a Floridai Egyetem biomimetikai programjának" - hangsúlyozta Rick Lind.

Biomimetika az élőlények mérnöki célú tanulmányozásával foglalkozó tudományág.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×