INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Kiderült! Lakomával ünnepelték művüket Stonhenge építői

InfoRádió / MTI
Kőeszközök, homokkőszilánkok és az utolsó lakoma maradványai maradtak a Wiltshire-grófságbeli újkőkori helyszínen, Marden Henge-ben. A régészek feltételezése szerint esetleg Stonehenge építőinek ideiglenes szálláshelye lehetett itt.

Az Avon folyó közelében, Devizes mellett található Marden Henge Nagy-Britannia legnagyobb prehistorikus létesítménye, amely 10,5 hektáros területet foglal el, s majdnem pontosan félúton helyezkedik el a délre lévő Stonehenge, valamint az északon található másik újkőkori helyszín, Avebury között.

Jelentős része megsemmisült a földművelés és a talajerózió következtében. Az English Heritage örökségvédelmi szervezet régészei a június végén megkezdett ásatásokkal megkísérlik megfejteni a neolitikus létesítmény titkait.

A helyszínt 4500 éve hagyták el, miután a közösség tagjai "búcsú-bankettet" rendeztek. Az ünnepség végén gondosan kitakarították a négyszögletes épületet, valamint letisztították a fehér mészkőteraszt, ahonnan az egyik irányból csodaszép kilátás nyílik az Avon-folyóra, a másikból a hegyekre, ahonnan a hatalmas homokkőtömböket szállították Stonehenge-be - olvasható a The Guardian online kiadásában.

A lakoma maradékait - a sertéscsontokat, a köveket, amelyeken a pecsenyét sütötték, ahogy az összetört edények, tálak cserepeit - aprólékosan összesöpörték, majd az épület melletti szemétlerakó-helyen halmozták fel. A takarítás után néhány értékes áldozati ajándékot, köztük egy szépen kifaragott kovakő nyílhegyet helyeztek el a tisztára sepert mészkőteraszon.

Az egész helyszínt vékony agyagréteggel borították, gondosan elsimították, majd elmentek, mindörökre elhagyva Marden Henge-t. Amikor az English Heritage régészei az elmúlt két hét során aprólékos munkával "lefejtették" a tőzegréteget, megdöbbenve szemlélték az eredeti felületet, amely pontosan abban az állapotban van, ahogy 4500 éve hagyták.

"Ez nem volt templom, sem falu, sem farm, de még temető sem, akkor végül mi célt szolgálhatott Marden Henge" - tette fel a kérdést Jim Leary ásatásvezető régész.Az archeológus szerint a válasz a helyszínen található rengeteg kőeszközben, valamint homokkőszilánkokban rejtőzik.

"Amennyiben emeletes autóbusz-méretű kőtömböket kell eljuttatni a lelőhelyről Stonehenge-be, a legcélszerűbb, ha a dombok között nyíló természetes >>úton<< szállítják őket, amely pontosan Marden Henge-n keresztül vezet" - fogalmazott Jim Leary.

S hogy miért hagyták el a térséget ideiglenes lakói? "Felépítették Stonehenge-t, majd dolguk végeztével >>lekapcsolták a villanyt<< és távoztak" - összegezte Jim Leary.

A címlapról ajánljuk