INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A malacok is lehetnek pesszimisták

Infostart / InfoRádió
A sertéseknek is vannak érzéseik, bizonyos helyzetekben optimisták, másszor pesszimisták - állítják brit tudósok, akik korábban azt bizonyították, hogy az olyan tehenek, amelyeket elneveztek a gazdájuk, több tejet adnak.

Egyszerű, a klasszikus kondicionálás jelenségét kihasználó módszert talált arra Catherine Douglas és kutatócsoportja, hogy megállapítsa, a kísérletben résztvevő malacok derűlátóan vagy pesszimistán tekintenek a jövőbe.

Akárcsak az ebek Ivan Pavlov híres kísérletében, a sertések is megtanulták, hogy ha egy bizonyos dallamot hallanak, kapnak egy almát, vagyis kellemes történik velük, míg ha a kutatók kutyák kiképzéséhez használt klikkerrel jeleznek, valami kellemetlen dolgot, ez esetben egy zörgő műanyag zacskót adnak nekik.

Néhány malacot ezután tágasabb, kényelmesebben almozott, játékokkal is felszerelt, a többit pedig szűk, unalmas kifutóba helyeztek át a Newcastle-i Egyetem munkatársai, majd addig ismeretlen hangot - nyikorgást - játszottak le az állatoknak, és megfigyelték, hogyan reagálnak.

Az izgalmasabb környezetbe került malacok optimisták voltak, amikor meghallották az új hangot, közeledtek annak forrásához, és azt remélték, hogy jutalmat kapnak. A kényelmetlenebb helyre került sertések ugyanakkor tartottak a zajtól, és mivel arra számítottak, hogy valami kellemetlen történik, távolabb húzódtak - magyarázta Catherine Douglas.

Ez a viselkedés az emberekre is jellemző: az érzelmeik befolyásolják a döntéseiket. Ha például egy rossz nap után a főnökünk behív az irodájába, általában arra gondolunk először, mit is ronthattunk el - magyarázta a tudós, aki szerint kísérleti módszerük és kutatásaik eredménye számos, az állatok jólétével és tartásával kapcsolatos nyitott kérdést segít majd megválaszolni.

A címlapról ajánljuk