eur:
389.34
usd:
361.61
bux:
68034.28
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hosszú ideig tart a fejsérülések egészségkárosító hatása

Akár harminc évvel a fejsérülés után is kialakulhat epilepszia a katonáknál, állapították meg amerikai orvosok vietnami veteránok követéses vizsgálatával.

A Neurology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint igen hosszú idő elteltével is megjelenhet a poszttraumás epilepszia a harctéren szerzett fejsérüléseket követően.

Az amerikai haditengerészeti orvosi központ munkatársai olyan vietnami veteránok állapotát követik nyomon, akik egykor fejsérülést szereztek. Az eredeti sérülés után 35 évvel lefolytatott vizsgálat már a harmadik volt a katonáknál.

A 199, fejsérülésen átesett veterán közül 87-nél (44 százalék) jelentkezett poszttraumás epilepszia. Összehasonlításként: a fejsérülést nem szerzett katonák körében négy százalék körülinek találták a görcsrohamok gyakoriságát.

A veteránok közül tizenegynél a második, 15 évvel ezelőtti és a mostani, 35 évvel a fejsérülés utáni felülvizsgálat között eltelt időben jelentkezett az első epilepsziás roham. A tanulmányt szerkesztőségi cikkben kommentáló James Willmore szerint az érintettek agyi aktivitásának vizsgálata igazolta, hogy az eredeti sérülés okozta a felbukkant epilepsziát.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×