eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kétmillió éve még melegebb volt a Csendes-óceán

Dél-Amerika térségében a Csendes-óceán jóval hűvösebb, mint az ázsiai partok mentén. Ez egy hideg víznyelvre vezethető vissza, amely a tenger felszínét mélyebb rétegekből származó tápanyagban gazdag vízzel látja el.

E víznyelv keletkezését eddig homály fedte - egy svájci kutatásból most kiderült, hogy nem is olyan "régi" jelenségről van szó.

Csupán a rendszertelenül felbukkanó el Nino jelenség éveiben melegszik fel az a terület, többletcsapadékot okozva ezzel Észak- és Dél-Amerika partvidékén, a Csendes-óceán nyugati részén pedig aszályokat.

A zürichi műszaki főiskola kutatói arról számolnak be a Science című folyóiratban, hogy a sarkvidéki óceánok akár öt fokkal is melegebbek lehettek, mielőtt az 1,8-1,2 millió évvel ezelőtti időszakban lehűltek. Ezzel egy időben megnőtt a sarki jégtakarók kiterjedése, a szubtrópusi vizekben pedig megemelkedett a meleg felszíni vízrétegeket a hideg mélységi vízrétegektől elválasztó határvonal - tudósít a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (http://derstandard.at).

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×