eur:
389.42
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A multivitamin tabletták növelik a mellrák kialakulásának kockázatát?

Talán éppen azzal növelik a mellrák kockázatát a nők, hogy naponta szednek multivitaminokat, pont azért, hogy elkerüljék a betegségeket - olvasható a tanulmányokban. A kutatók szerint majdnem 20 százalékkal nő a tumor kialakulásának veszélye azoknál a középkorúaknál és az idősebb nőknél, akik rendszeresen szednek ilyen készítményeket.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a tabletták rákkeltő hatása még nem bizonyított, mivel lehet, hogy az érintett nők az egészségtelen életmódjukat próbálják kompenzálni a vitaminkészítményekkel.

A szakértők, akiknek eddigi eredményei aggasztóak, a kutatásaikban arra fókuszálnak, hogy meghatározzák, egyáltalán a vitaminok biztonságosak-e vagy sem az emberek számára.

Úgy hiszik, a készítmények elősegítik a tumor növekedését, mivel ezek a mellszövetek sűrűségét is növelik; és ez az egyik rizikófaktora a betegségnek. A tanulmányok szerint a vitamin- és ásványi anyag tartalmú készítmények 5 százalékkal növelhetik a mellszövetet. Az is lehetséges, hogy folsav található a multivitamin-tablettákban, ami szintén fontos tényező a rák kialakulásánál, mivel a tanulmányok kimutatása szerint a magas dózis elősegíti a tumor növekedését.

A stockholmi Karolinska Intézetben több mint 35000, 49 és 83 év közötti nőt figyeltek meg 10 évig. Ezen nők közül azoknál, akik rendszeresen szedtek multivitaminokat 19 százalékkal magasabb volt a melldaganat fellelhetősége.

Sőt, amikor a kutatók azokat a tényezőket is figyelembe vették, hogy melyik nő dohányzik vagy dolgozik túl sokat, esetleg kiknél fordult elő hasonló betegség a családban - ezek a rizikófaktorok - még mindig a multivitamin fogyasztók fenyegetettsége volt nagyobb.

A vizsgálatok nem mérték fel azonban, hogy ki, milyen márkájú vitaminokat szed, csupán, hogy szed-e vagy sem. A tanulmányok ott is hibáztak, hogy nem tettek különbséget aközött, hogy a vizsgált nők csak a múltban szedtek vagy most is szednek rendszeresen multivitaminokat. Ez pedig az eredmények torzulását okozhatta.

A becsült adatok szerint az Egyesült Királyságban ez emberek negyede szed rendszeresen valamilyen antioxidáns készítményt vagy multivitamint.

Egy 2007-es tanulmány kimutatta, hogy a részvevő 300 000 férfi közül azoknál, akik naponta többször szednek vitamintartalmú készítményeket 32 százalékkal valószínűbb az, hogy agresszív prosztatarák alakul ki.

2008-ban, a Koppenhágai Egyetem kutatása szerint a magas dózisú A- , E- vitamin és béta-karotin növeli a korai halálozás esélyét.

Csak Angliában minden évben körülbelül 40000 nőnél diagnosztizálják a mellrákot, ez azt jelenti, hogy naponta több mint száz nőnél.

Kat Arney, a Cancer Research UK menedzsere szerint: "Ahogy azt már számos tanulmány elmondta, a mostani kutatás is megerősíti, hogy a multivitaminok nem biztos, hogy hasznosak az egészségünknek. A legjobb egy egészséges, kiegyensúlyozott diéta, sok gyümölccsel és zöldséggel."

Dr. Gilbert Ross, az Amerikai Tudományos és Egészségügyi Tanács igazgatója elmondta, hogy: ha valaki nagyon multivitaminokat akar szedni, ez a kutatás úgysem fogja megállítani. Persze más részről azt üzenik azoknak, akik aggodalmaskodnak, hogy nincs jó egészségügyi vagy orvosi ok, hogy multivitaminokat szedjünk, kivéve az alultápláltságot.

Az egészségügyi kiegészítők információs szolgálata, a gyártók véleménye alapján kijelentette, hogy: nincs bizonyíték arra, hogy a multivitaminok mellrákot okoznának. Az angol nők alacsony mikrotápanyag bevitele illetve ezek folyamatos elmaradása nemzeti táplálkozási szokás. Így a multivitaminok nagyon fontos hozzájárulást jelentenek az emberek vitamin és ásványi anyag beviteléhez.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×