eur:
395.5
usd:
372.6
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Sztrájkkal fenyegetnek a Daimler-Benz dolgozói

A Mercedeseket gyártó Daimler-Benz Stuttgart környéki központjában az alkalmazottak érdekképviseleti szervei tiltakozó akciót hirdettek. Céljuk, hogy megakadályozzák a cég vezetőségének azt a tervét, amelynek keretében a termelés egy jelentős részét a vállalat amerikai és kínai telephelyeire szerveznék ki.

A roncspénz fizetésével a berlini kormány átmenetileg biztosította az új autók iránti keresletet, a folyósítás beszüntetésével azonban érezhetően visszaesett a kocsik iránti kereslet, amit megszenved a luxuskategóriás járműveket kínáló Daimler-Benz is.

A cég vezetősége az első sorban a termelési költségek csökkentésével igyekszik biztosítani a vállalat nyereséges működését, ezért tervbe vette a C kategóriájú autók gyártásának áttelepítését a Daimler-Benz amerikai és kínai telephelyeire. A dollár alacsony árfolyamából kifolyólag jelenleg egy óra átlagmunkadíj Németországban megközelíti az 55 eurót, az Egyesült Államokban viszont alig éri el a 30-at.

A Daimler-Benz elnöke azonban utalt arra is, hogy az autógyár a fennmaradása érdekében évente 5 milliárd euró megtakarítására kényszerül, ami feltehetően nem csak a termelési folyamatok kihelyezése, hanem további karcsúsítás, azaz elbocsátások révén valósítható meg.

Ez azt jelentené, hogy a cég Stuttgart környéki, sindelfingeni központjának jelenlegi 20 ezer alkalmazottja közül csaknem 5 ezret elbocsátanának, ami ellen a szakszervezetek máris tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×