eur:
393.74
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Előre jelzi az MRI az öngyilkossági hajlamot

Izraeli kutatók az agy vizsgálatával képesek előre jelezni, hajlamos-e egy katona az öngyilkosságra - derült ki az amerikai tudományos akadémia szaklapjában közölt tanulmányból.

A Tel Aviv-i Egyetem kutatói ötven katonát vetettek alá funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálatbak (fMRI), amellyel az érintett szervek - jelen esetben az agy - működéséről nyerhető információ.

Azt kutatták, előre jelezhető-e, hogy valaki hajlamos-e a harci cselekmények okozta poszttraumatikus stressz rendellenességre (PTSD), s ennek következtében az öngyilkosságra.

Az agy mediális temporális lebenyében található amigdalát vizsgálva képesek voltak "megjósolni", hogy egyes katonáknál milyen erősek lesznek majd a tünetek - számolt be az eredményről Talma Handler vezető kutató.

Elmondta azt is, hogy a vizsgálatot nem arra használják majd, hogy bizonyos egységekből kiszűrjék az érintett katonákat, hanem arra, hogy hatékonyabban és időben kezelhessék őket.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×