eur:
389.7
usd:
362.1
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ha csak friss levegőre megyünk, már fogyhatunk

Már azzal is fogyhatunk, ha a szabad levegőn töltjük az időnket, függetlenül attól, hogy ott végzünk-e valamilyen testmozgást - derült ki egy felmérésből.

Megéri gyakran kimenni a friss levegőre, az ugyanis aktívabbá teszi a szervezetben lévő barna zsírszövetet, ez pedig segíthet lefogyni - derül ki a Nottinghami Egyetem kutatásából.l

A barna zsírszövet különleges szerepet tölt be az emberi szervezet anyagcseréjében: ez szolgáltatja az energiát a szervezet melegítéséhez, és ez szabályozza a zsírégetést, a nagy súlytöbblettel rendelkező embereknél azonban elveszíti jelentőségét, és helyét a nehezen mobilizálható energiaraktár, a fehér zsírszövet veszi át.

A szervezetben 40-50 grammnyi jól működő barna zsírszövet 20-25 százalékos energiafogyasztást eredményez az anyagcserében.

A Nottinghami Egyetem kutatói megállapították: a szabadban töltött idő során az ember általában hidegebb helyen van, mint az épületekben, ez pedig megnöveli a barna zsírszövetek aktivitását.

A barna zsírszövet működése szezonálisan változik egy ember szervezetében. Ez a szövet télen sokkal aktívabb, mint a melegebb évszakokban, ekkor 300-szor több hőt képes termelni, mint a szervezet más szövetei.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×