INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Új implantátum helyettesíti a porckorongot

InfoRádió / MTI
Egy német fejlesztésű forradalmi porckorong-implantátumnak köszönhetően a betegek csontjaik megcsapolása nélkül eshetnek át a beavatkozáson.

A németországi jülichi kutatóközpont egy svájci vállalattal karöltve olyan porózus titán implantátumot fejlesztett ki, amely helyettesítheti a porckorongot. Az implantátumot azonban csak súlyos porckorongsérülés esetén alkalmazzák.

A megrongálódott porckorong helyére két kis kockát tesznek be egy síkban a csigolyák közé. A porózus felület révén az implantátum hozzánő a szomszédos csigolyákhoz, és gondoskodik a szükséges stabilitásról. Nagyfokú porozitása révén a szerkezet hosszan tartó és ismétlődő erős terhelést is kibír.

Az eddigi implantátumok rácsos szerkezetűek voltak, amelyekbe csontból vett anyagot kellett tölteni. Ehhez a csontot a betegek medencéjéből vételezték, és ez sokuknál okozott elnyúló fájdalmat. Az új, PlivioPore névre keresztelt implantátummal ez a kellemetlenség kiküszöbölhető - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

A porozitás a titánhoz adott ammónium-hidrogén-karbonátnak köszönhető. A kettő elegyét nyolcvan fokra hevítik, így az ammónium-hidrogén-karbonát elbomlik, és hátrahagyja a kívánt pórusokat. Ez az anyag rendkívüli képességekkel bír. "Lényegesen alacsonyabb hőfokon bomlik el, mint a szokásos, porozitást előidéző anyagok, és a hevítés hatására alig reagál a titánnal. Ezért nem hagy hátra olyan mellékterméket, amely az implantátum anyagának szilárdságát vagy a szervezet toleranciáját azzal szemben befolyásolhatná - magyarázta a projekt vezetője, Martin Bram. - Ezenkívül nem habzik a melegítés során. Így a keletkező pórusok nagyságát és arányát pontosan lehet szabályozni".

A címlapról ajánljuk