eur:
389.14
usd:
361.27
bux:
68455.09
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megdöbbentő növekedés: 732 százalékkal több a számítógép okozta baleset

Amerikai kutatók szerint hétszeresére nőtt az otthoni számítógépekkel kapcsolatos balesetek száma. Többnyire a vezetékeken áteső, illetve a lezuhanó monitorok alá kerülő gyerekek sérülnek meg.

1994 és 2006 között 78 ezer sérültet láttak el amerikai kórházakban, a balesetek 93 százaléka otthon történt. A vizsgált tizenhárom éves időszakban a sérülések száma 732 százalékkal nőtt - olvasható az American Journal of Preventive Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányban.

A legtöbb baleset az ötévesek körében történt, akik elestek a vezetékekben vagy a leeső monitorok okoztak nekik sérülést. Õket követik a 60 év fölöttiek, akik a feljegyzett balesetek 37,7 százalékát szenvedték el,

Lara McKenzie kutatásvezető elmondta, a jövőben is szükség van a számítógéppel kapcsolatos sérülések kutatására, mivel ezek az eszközök egyre inkább a mindennapjaink részévé válnak. Szerinte ahhoz, hogy a háztartások biztonságát ezen a területen növelni lehessen, több információra lenne szükség a használt számítógépek és kapcsolódó eszközök típusával kapcsolatban, és arról, a lakásban hol, milyen berendezési tárgyakon, hogyan vannak elhelyezve.

Nagyobb erőfeszítést igényel az is, hogy a baleseteket - különösen a kisebb gyerekekkel előforduló sérüléseket - megelőzzük. Minél elterjedtebbek lesznek az otthoni számítógépek, annál inkább növekszik az ebből eredő balesetek száma - hangoztatta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×