eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Sokkoló eredmény: napi egy pohár bor 168 százalékkal növeli a rák kockázatát

Szertefoszlatták francia tudósok azt a legendát, amely szerint napi egy pohár vörösbor jó hatással van az egészségre. Megdöbbentő tanulmányukban azt írják, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás 168 százalékkal megnövelheti a rák kialakulásának kockázatát. Így a dohányzás után a második legkerülendőbb, halált okozó tényező az alkohol - beleértve a vörösbort is. A luxemburgiak után a magyarok isszák a legtöbb alkoholt a világon.

Sokkoló eredményre jutottak a francia Nemzeti Rákintézet kutatói. Tanulmányukban azt állítják, hogy 168 százalékkal növelheti a rák kockázatát, ha naponta megiszunk egy pohár bort. Ezzel lerombolták azt a mítoszt, amely szerint kis mennyiségű vörösbor rendszeres fogyasztása jót tesz az egészségnek.

Az intézet igazgatója, Dominique Maraninchi szerint épphogy az a legveszélyesebb, ha naponta kis adagot iszunk. "A mennyiség lényegtelen, egy pohár sem tesz jót" - figyelmeztetett. Még ha csak egy pohár bort, egy korsó sört vagy egy korty rövidet iszunk is, az a száj- vagy torokrák kockázatát 168 százalékkal is megemelheti. A vastagbélrák kockázata 9 százalékkal emelkedhet.

A tanulmány levonja a következtetést: a dohány után az alkohol a legkerülendőbb, halált okozó szer. Ezzel pedig ellentmond sok korábbi kutatásnak, amelyek azt állították, hogy a vörösbor antioxidánsai csökkentik a rák kockázatát, és napi egy pohár még a májnak is jót tesz.

Egy, a Neurogoly folyóiratban megjelent cikkben például az volt olvasható, hogy akik kis mennyiségben fogyasztanak alkoholt, azoknál a demencia, valamint az Alzheimer-kór kialakulásának esélye 85 százalékkal kisebb.

A WHO, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világon a legtöbb alkoholt Luxemburg isszák: évente 16 litert fejenként. Utána következünk mi, magyarok, karöltve Írországgal és Moldovával, 14 literes fejenkénti fogyasztással évente. Nagy-Britannia a tizedik helyen áll 12 literrel, Franciaország pedig a tizenhetediken, 11 literrel.
Ugyanez a tanulmány állítja, hogy fél kilónál több vörös hús fogyasztása ugyancsak növeli a vastagbélrák, a magas sófogyasztás pedig a gyomorrák kockázatát. Mint írják, a rák sok mindentől függ, és nincs olyan csodaétrend, amivel megszűnne a kockázata. Azonban sok friss zöldség és gyümölcs, a rendszeres mozgás jelentősen csökkentheti a kockázatot.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×