eur:
389.68
usd:
363.45
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hatékony a kenőcs a szexuális úton terjedő herpesz ellen

Világszerte félmilliárd ember hordozza a szexuális úton terjedő herpesz vírusát. Ezért különösen nagy siker, hogy sikerült kifejleszteni egy olyan kenőcsöt, ami egy héten keresztül is véd a fertőzéstől.

Kifejlesztettek egy olyan krémet az amerikai tudósok, amely megakadályozza, hogy genitális herpeszt kapjon bárki is fertőzés útján. A vírust félmilliárd ember hordozza világszerte, a betegség fájdalmas, viszkető kiütést okoz.

A betegséget kezelni lehet, de nehéz megakadályozni a terjedését, különösen amiatt, hogy a vírus akár évekig lappanghat, mielőtt aktivizálódna. A vírust szülés közben a csecsemő is elkaphatja az anyjától, ami súlyos agykárosodást okozhat az újszülöttnek, sőt, ha elhanyagolják a betegséget, akár halálos kimenetelű is lehet.

Az új krém kikapcsolja azon gének működését, amelyeket a herpeszvírus a sejtek megszállására használ. A dolog szépséghibája, hogy eddig csak egereken próbálták ki az új készítményt, most készülnek az emberek végzendő kísérletekre. Dr. Nathan Sankar, a newcastle-i kórház orvosa például arra figyelmeztet, hogy ugyan ígéretesnek tűnik a kenőcs, de még sok időnek kell eltelnie, hogy a boltokba kerülhessen.

A kenőcsöt kifejlesztő orvosok eközben azon gondolkodnak, vajon hasonló alapelveken létre lehetne-e hozni egy, az AIDS terjedését megakadályozó készítményt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×