Infostart.hu
eur:
388.03
usd:
329.53
bux:
0
2025. december 27. szombat János

Sörös vagy boros páclével a rák ellen

Sütés közben rákkeltő anyagok keletkeznek a hús felszínén. Pácolás sörben vagy vörösborban gátolja a rákot okozó vegyületek kialakulását, ezért csökkenti a rosszindulatú daganatok kockázatát. Portugál kutatók biztató eredményeit a Journal of Agricultural and Food Chemistry szakfolyóirat közölte.

Rákkutatók már évekkel ezelőtt felhívták a figyelmet arra, hogy a sült hús evése és a gyomor-bél daganatok között összefüggés lehet: aki sok marhahúst fogyaszt és különösen akkor, ha a húst erősen sütve szereti, nagyobb esélye van arra, hogy rosszindulatú betegsége lesz, mint azoknak, akik csak ritkábban esznek bélszint, akkor is csupán alig megpirítva, angolosan.

A magyarázat a heterociklikus aminok megjelenése. Ezek az anyagok, amelyek rákkeltőnek bizonyultak, a húsok felszínén keletkeznek. A húsokban található aminosavak és természetes cukrok alakulnak át sütés hatására ilyen veszélyes anyagokká, különösen akkor, ha a húst igen forró sütőn, erősen megpörkölik.

Korábban már kimutatták, hogy az olívaolaj alapú, citromos és fokhagymás páclé a csirkesült felszínén a rákkeltő vegyületek kifejlődését csaknem 90 százalékkal csökkentette. Isabel Ferreira és portugál munkatársai most azt vizsgálták, hogy az alkoholos pácolás milyen mértékben gátolja a daganatkeltők kialakulását.

A kutatók marhahúst sütöttek, de az azonos vastagságú szeletek közül az egyik vagy sört, vagy vörösbort tartalmazó páclében marinálódott különböző ideig, a másik szelet pedig ilyen előkezelés nélkül került a grillbe. Arra is figyeltek, hogy a sültek megjelenését és zamatát a vizsgálattól független, kóstoló szakemberek a kezelés ismerete nélkül pontozzák.

A munkacsoport kétféle heterociklikus amin mennyiségének mérése során azt találta, hogy mind a vörösboros, mind a sörös pácolás hat órán keresztül a káros vegyületek megjelenését 90 százalékban megakadályozta. A harmadik rákkeltő anyag kifejlődését a sör már négy óra alatt olyan mértékben csökkentette, mint a vörösbor hat órai pácolás végére.

A kutatók úgy gondolják, hogy a sörben és a borban lévő természetes cukrok gátolják a húsban lévő, vízben oldódó molekulák kiáramlását a felszínre, ezért azok a hő hatására nem alakulnak át rákkeltő anyagokká. A hús ízének, zamatának gazdagodása a pácolás eredményeként még külön adomány.

Címlapról ajánljuk
Fontos feladatot kap egy magyar szakember a téli olimpián

Fontos feladatot kap egy magyar szakember a téli olimpián

Bár a 2026-os téli olimpián nem lesz ott sem a férfi, sem a női magyar jégkorong-válogatott, jelentős sportdiplomáciai sikert ért el ismét a hazai szövetség elnöke. Kolbenheyer Zsuzsanna az InfoRádióban elmondta, hogy az edzőképzés fejlesztését a megnövekedett gyereklétszám miatt kiemelt jelentőségűnek tartja a szakágban.

Háború, halál, béke – Ilyen volt a világ 2025-ben

2025-ben egy hosszú ideje óta tartó háborút sikerült befagyasztani, egy másik azonban – a béketervek ellenére – még a fegyverszünetig sem jutott. Körképünkben nem csak a világpolitikát meghatározó fegyveres konfliktusokat, de az év más fontos nemzetközi történéseit is áttekintjük.
Floridán a világ szeme: fontos találkozóra készül holnap Trump és Zelenszkij - Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Floridán a világ szeme: fontos találkozóra készül holnap Trump és Zelenszkij - Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Floridában találkozhat holnap Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint délután 3 órakor, amelynek fő témája az lesz, melyik fél milyen területeket ellenőrizzen. Eközben masszív orosz drón-és rakétatámadás érte Kijevet szombat hajnalban, aminek hatására Kijev egy részén vészhelyzeti áramszünetet rendeltek el, lakóházak százai maradtak fűtés nélkül és Lengyelországban ideiglenesen két repülőteret is le kellett zárni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×