eur:
389.34
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A dinók kortársa, de még mindig szaporodik

Új-Zélandon egy hidasgyík-fészekre, és benne négy tojásra bukkantak a wellingtoni Karori-rezervátumban; az elmúlt 200 évben ez az első ilyen lelet az országban.

A hidasgyíkot élő kövületként tartják számon, mert a dinoszauruszok kortársa, hiszen már 225 millió évvel ezelőtt is létező faj volt.

A lassú mozgású, sárkányszerű hüllő akár száz évig is élhet. Testhossza eléri a 80 centimétert, háti oldalán pikkelyekből álló taraja van. Szabadon álló hasbordái is vannak, amelyek nem érintkeznek a gerincoszloppal, ami egy dinoszauruszokra jellemző tulajdonság. A felső állkapcsán két sorban helyezkednek el a fogai, míg az alsó állkapcsán szimplán.

A hidasgyíknak három szeme van, a harmadik szem a feje tetején, a bőre alatt helyezkedik el: a tudósok szerint ez azért alakult ki, hogy az állat a napsugarak segítségével D-vitamint termeljen. A fehér, foltszerű bőrképződmény fokozatosan eltűnik, ahogy az állat korosodik.

Ezek a hüllők túlélték a jégkorszakot, az 1700-as évek végére azonban - a patkányok megjelenése miatt - a kihalás szélére kerültek. Jelenleg 32 apró, védett szigeten élnek.

A rezervátum munkatársai véletlenül fedezték fel a fészket a bennük lévő négy pingponglabda nagyságú, bőrszerű bevonattal rendelkező fehér tojással.

"Ez az első konkrét bizonyíték arra, hogy a mi hidasgyíkjaink szaporodnak" - hangsúlyozta Rouen Epson, a rezervátum szakértője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×