eur:
391.33
usd:
367.2
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A mozgás ellensúlyozhatja az elhízásért felelős gén hatását

A mozgás ellensúlyozhatja egy FTO nevű gén hatását, amely kedvez az elhízásnak. A kutatók egy amerikai protestáns közösség körében készítettek felmérést minderről.

Ha az FTO gén két másolata is megtalálható DNS-ünkben, az jelentősen megnöveli esélyünket az elhízásra. A jelentősebb fizikai megterhelés azonban ellensúlyozhatja ezt. 

Az egyszerű, modern eszközöket nélkülüző életmódjáról ismert amish amerikai protestáns újkeresztény közösségben azonban az aktív életmód szint teljesen eltünteti ezt az esélyt. Ha a kutatási eredményt újabb példák is megerősítik, az jelentős lépés lehet az elhízás kezelésében.

A génjeink és életstílusunk közti bonyolult összefüggéseket már eddig is ismerte a tudomány. Számos genetikai variáns kapcsolatban áll az elhízással, de egyik sem felelős érte teljes mértékben. A legismertebb az FTO, ennek legalább egy, de sokszor két másolata is megtalálható az európaiak felének génjeiben.

Az nem világos, hogy a gén miként befolyásolja az ember súlyát, habár többen is feltételezik, hogy az étvágy alakításában játszik szerepet. A marylandi egyetem tanulmánya megerősíti azoknak a felméréseknek a következtetéseit, amelyek szerint a fizikai aktivitás befolyásolhatja, hogy melyik genetikai alkat járul hozzá az elhízáshoz.

A kutatók 704 amish nőt és férfit vizsgáltak meg, mivel a közösség tagjainak viszonylag egyszerű genetikai alkata van, amit az bizonyít, hogy 14 generáción keresztül vissza tudják vezetni eredetüket korai európai telepesekhez.

Azt mérték, mennyi időt töltenek mozgással az önkéntesek. A kevésbé tevékeny önkénteseknél ki volt mutatható a kapcsolat az FTO-másolatok száma és a növekvő testtömegindex között, de a három-négy órás, közepesen intenzív aktivitást mutatóknál már kapcsolat már megszakadt, és súlyuk semmivel sem volt több, mint az FTO-t nem hordozó társaiké.

Márpedig egy-két évszázaddal ezelőtt mindenki az amishokhoz hasonló életet élt, azaz az életmód változása is kedvez az elhízásnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×