eur:
389.57
usd:
361.77
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az ön neve hol a leggyakoribb?

Egy új weblap választ ad arra a kérdésre, hol él a legtöbb ember a világban, akinek azonos a vezetékneve az érdeklődőével. Ugyancsak megadja az adott vezetéknévvel legtöbbször járó keresztnevet is, sőt, még az etnikai hovatartozást is felismeri. A fő baj, hogy csak az az angol nyelvű világban használható.

Merre laknak a világon még az én nevemet viselő emberek? A kérdésre most már nem nehéz válaszolni, csak be kell ütni a keresőbe, hogy www.publicprofiler.org/worldnames.

A honlapot a University College London (UCL) professzorai fejlesztették ki. Az oldal mögött álló adatbázis 26 ország lakóinak háromszázmillió nevét tartalmazza, és így egymilliárdos népességet reprezentál, ami a világ lakosságának valamivel kevesebb mint hatoda. Az adatbázis 10,8 millió vezeték- és 6,5 millió keresztnevet tartalmaz, és felismeri a hasonló neveket is.

A névtérkép kiterjed a legtöbb európai és angolszász országra, valamint Japánra, Indiára és Argentínára is. Sajnos a Föld többi része fehér folt marad a keresők számára.

Gordon Brown brit miniszterelnök vezetékneve például Ausztráliában a leggyakoribb, utána jön Nagy-Britannia, bár régiószinten a legtöbb Brown Skóciában található. A legtöbb Brown keresztneve Robert, James, David, John vagy William.

Elődje, Tony Blair vezetékneve Új-Zélandon a leggyakoribb, majd következik Ausztrália, az Egyesült Államok, Kanada, és csak ezután a hazája. A legsűrűbben az új-zélandi Grisbone-ban fordulnak elő Blairek régiószinten. A Blaireket általában Johnnak, Kevinnek, Robertnek, Davidnek vagy Williamsnek keresztelik.

A program képes név alapján etnikai csoportokat is különválasztani a megadott területen. London lakói közül például nem csak a fehéreket, karibiakat és az ázsiaiakat, hanem például a görögöket és a lengyeleket is felismeri. A www.londonprofiler.org megmutatja, hogy például hol lakik a legtöbb lengyel a városon belül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 04:19
×
×
×
×