eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Éber páciens agyában pusztították el a daganatot

Francia sebészek a világon először végeztek olyan lézeres agydaganat-műtétet, amelynek során csak helyi érzéstelenítést alkalmaztak.

A párizsi Pitie-Salpetriere kórház orvosai egy 3 milliméteres lyukat fúrtak a tudatánál lévő páciens koponyájába, és egy vékony kábelt vezettek be a résen. A szakemberek a műtét során a mágneses rezonanciás képalkotó berendezésnek (MRI) köszönhetően kaptak pillanatról-pillanatra friss képet az előrehaladásukról.

Az orvosok lézersugárral két perc alatt elpusztították a daganatot, és az azonnali helyzetkép alapján mindig az optimális szinten tartották a lézer energiaszintjét. A beteg még a műtét napján hazatérhetett.

Alexandre Carpentier vezető sebész a Le Monde napilapnak azt mondta: ez az első alkalom, amikor a lézeres technológiát a koponyán belül használják, miközben az MRI valós idejű képet biztosít.

Az orvoscsapat most publikálta eredményeit egy szaklapban, ugyanakkor már 15 páciensen alkalmazta a módszert az elmúlt két évben. Az alanyok mindegyikéről elmondható, hogy nem reagáltak a hagyományos kezelésekre, és életkilátásaik nem voltak hosszabbak 3 hónapnál.

Hat műtét során távolították el a teljes daganatot, ebből öt esetben 9 hónap múlva sem tapasztalták a tumor újraéledésének jeleit.

A módszert az az amerikai lézertechnológia tette lehetővé, amelynek során folyamatosan hűtik a fénysugarat, hogy elkerüljék vérrögök vagy epilepsziás rohamok kialakulását.

A másodlagosan, áttétként keletkezett agydaganat felelős a rák miatti halálesetek ötödéért; a tumor elsődleges forrása leggyakrabban a tüdőrák.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×