eur:
387.81
usd:
357.61
bux:
68120.37
2024. május 17. péntek Paszkál

Nem volt buta a neandervölgyi ember

Nem volt annyira buta a neandervölgyi ember, mint amilyennek eddig hitték, és kőeszközei ugyanolyan hatásosak voltak, mint a homo sapienséi. De akkor mégis miért halt ki?

Eddig a neandervölgyi eszközeinek rossz minőségében keresték a kihalásuk okát a tudósok, egy dallasi tudóscsoport azonban úgy találta, azok ugyanolyan hatékonyak voltak, mint a kőkorszaki homo sapiens által készített darabok.

A neandervölgyi ember háromszázezer évvel ezelőtt élt Európában, és több jégkorszakot is túlélt, amíg kihalt, nagyjából huszonötezer évvel ezelőtt, tízezer évvel a homo sapiens ideérkezése után.

A neandervölgyiek anélkül tűntek el a Föld színéről, hogy keveredtek volna a homo sapiensszel. Talán a két emberfajta egymással versengett ugyanazon terület korlátozott forrásaiért, és ebben a küzdelemben a homo sapiens kerekedett felül.

A neandervölgyiek kőeszközei egyébként vékonyabbak és szélesebbek voltak a homo sapiensénél, habár ez nem jelentette azt, hogy hatékonyságban elmaradtak volna azok mögött.

Azonban egy kérdésre továbbra sem találják a választ: vajon miért tért át a homo sapiens a kőeszközökről valami másra, ami nem hatékonyabb? Talán az európai kolonizációban részt vevő homo sapienseknek ez adott saját identitást, ami növelte az összetartást - mondja az egyik kutató.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×