eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál

Egészséges napi két tojás elfogyasztása - különösen diétázóknak

Segíti a fogyást, és csökkenti a koleszterinszintet napi két tojás elfogyasztása, ami különösen a kalóriaszegény diétát teszi hatásossá. Ez a kutatási eredmény megerősíti azt a feltételezést, ami szerint a telített zsírok felelősek a koleszterinszint növekedéséért, nem pedig a koleszterinben gazdag ételek.

Napi két tojás elfogyasztása segíti a fogyást, és csökkenti a koleszterinszintet. Korábban úgy gondolták, a koleszteringazdag ételek, mint a tojás is, növelik a vér koleszterinszintjét. Ez pedig könnyen szívproblémákhoz vezethet.

Egy most publikált kutatás azonban kimutatta, hogy azok a diétázók, akik megettek napi két tojást, nem csupán fogytak, hanem a koleszterinszintjük is csökkent.

A kutatócsoport ötven túlsúlyos, de egyébként egészséges embert kért meg arra, hogy tizenkét hétig illesszen be étrendjébe napi két tojást, valamint kövessenek egy kalóriaszegény diétát. Egy másik csoportnak tojás nélkül kellett diétáznia.

Mindkét csoportnak tagjainak sikerült leadniuk valamennyit súlyukból, és csökkent a vérkoleszterinszintjük is.

A kutatás vezetője szerint arra nincs bizonyíték, hogy a diétás koleszterinnek és a tojásfogyasztásnak bármi köze lenne a szívkoszorúér-betegségekhez, viszont a tojásfogyasztás valóban hatásosabbá teszi a kalóriaszegény diétát.

Ha reggelire megeszünk két tojást, az hozzásegíthet a fogyáshoz, mivel sokáig fenntartja a telítettségérzést.

A kutatás továbbá megerősíti az afölötti tudományos konszenzust, hogy a telített zsírok, amelyeket tésztákban, felvágottban, kekszekben és sütikben vannak jelen, inkább felelősek a vér koleszterinszintjének növekedéséért, mint a koleszteringazdag ételek.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×