eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Számos jótékony hatása lehet az új SM-gyógyszernek

A humán próbák zajlanak azzal a szklerózis multiplex elleni szerrel, mely úgy tűnik, bizonyos vírusfertőzések kezelésére is alkalmas lehet, beleértve a HIV-vírust is - közölték amerikai kutatók.

Az FTY720 jelű, fingolimod elnevezésű szer kis adagja kísérleti egerekben három nap alatt eltűntetett egy agyhártyagyulladást okozó vírusfertőzést.

Az eredmény alapján feltételezhető, hogy a szer, mely vírusellenes immunválaszt váltott ki egerekben, embereknél is használható lehet olyan vírusokkal szemben, amelyek erőteljes, hosszan tartó fertőzést okoznak, mint a hepatitisz-C, vagy a HIV - véli John Altman kutatásvezető, az atlantai Emory Egyetem immunológusa. A kutatók további vírusokon is tesztelik még a szert.

Altman, akinek tanulmánya a Nature című tudományos folyóiratban jelent meg, óvatos optimizmussal nyilatkozott arról, hogy a szer embereknél hatásos lehet bizonyos krónikus vírusfertőzések ellen.

A szer alapvetően immunszupresszáns, a szervezet idegen anyagokra adott természetes immunválaszát nyomja el.

Vírusfertőzésnél az immunválasz a nyirokcsomókból indul, egyes vírusok nagy számban szaporodnak a nyirokcsomókban. Ilyen az emberi immunhiány vírusa (HIV) is. A kutatók az egérkísérletek során egy krónikus fertőzést okozó egérvírussal szemben tesztelték a szert.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×