eur:
400.87
usd:
367.48
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Ügyetlen gyerekből elhízott felnőtt

Egy tanulmány szerint az ügyetlen, koordinátás zavarokkal küzdő gyermekeknek nagyobb esélye van elhízni. Az okok közt szerepelhet az is, hogy ők kevesebbet sportolnak.

Az alacsony kognitív és fizikai képességekkel rendelkező fiatalok sokkal nagyobb eséllyel híznak el harminc éves korukra, mint társaik - állapítja meg egy friss kutatás. A tudósok szerint elsősorban olyanokról van szó, akik nem szeretnek sportolni.

A British Medical Journal kutatásában 11 ezren vettek részt. A felmérés a gyermekek fejlődését vizsgáló, egész Nagy-Britanniára kiterjedő kutatás része, amely 1958-ban kezdődött.

A tanárok és gyógyszerészeti szakemberek a tanulók kézhasználati, mozgáskoordinációs és ügyességi képességeit vizsgálták 7 és 11 éves koruk közt. A teszt folyamán a gyerekeknek a többi közt különféle formákat kellett lerajzolniuk.

Amikor a résztvevők 33 évesek lettek, megmérték testtömegindexüket (egy mutató, amely a kövérséget méri a súly és a magasság alapján). Erre alapozva állítják most a kutatók, hogy aki korábban gyengébb képességeket mutatott, annak kétszer akkora esélye van elhízni.

Az ügyetlenség és az elhízás közti kapcsolatot azonban nem vizsgálták a kutatók, de azt feltételezik, hogy mindez a sportolással töltött idővel van összefüggésben. Az ügyetlenebbek ugyanis kevésbé aktívak. Ugyanakkor megjegyzik, ez összetett kérdés, és más okai is lehetnek a jelenségnek.

A kutatás vezetői azt mondták, ugyan most jobban értik az okokat, az alapvető probléma még fennáll, azaz a britek kevesebbet mozognak, mint amennyit kellene.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×