eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Újabb pusztító földrengés sincs kizárva

Szeizmológiai különlegesség volt a május 12-i, pusztító kínai földrengés, amely tökéletesen meglepte a tudósokat is; hiába van 25 mérőállomás a térségben, semmiféle előjele nem volt a tragédiának.

A kínai Szecsuan tartományt megrázó, a Richter-skála szerinti 7,9-es földrengésben 69 ezer ember vesztette életét, romba dőltek az iskolák és rengeteg, rosszul megépített épület.

A szeizmológusokat teljesen váratlanul érte a katasztrófa - derült ki egy most nyilvánosságra hozott elemzésből. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) szakértői például 25 mérőállomást működtetnek a térségben - de egyik sem mutatta a pusztító földrengés semmiféle előjelét.

"Senki sem számított ilyesmire, ez a földrengés teljes mértékben szokatlan volt" - fogalmazott az egyetem szeizmológusa, Leigh Royden.

Emlékeztetett arra, hogy a katasztrófa sújtotta térség geográfiai szempontból igen különleges, mert nagyon meredekek a lejtők a Szecsuani-medence keleti és a Tibeti-fennsík nyugati határán; a magasságkülönbség 50 kilométerenként eléri a 3,5 kilométert.

A térség ráadásul az indiai és az ázsiai tektonikai lemez határán található - e két lemez folyamatos ütközése alakította ki a Himaláját és a Tibeti-fennsíkot.

A többi olyan helytől eltérően, ahol kontinentális lemezek ütköznek, Tibet központi és keleti részén a kéreg mozgása rejtett: ahelyett, hogy gyűrött és törésekkel szabdalt lenne, a fennsík nem deformálódott.

A kéreg gyorsan mozog kelet felé Tibet középső része irányából - ott azonban útját állja a Szecsuani-medence, amely egyféle kemény csomóként arra kényszeríti a kérget, hogy "körbefolyja" - magyarázta a szeizmológus, aki szerint a hatalmas magassági különbség okozta nyomás okozhatta a földrengést.

A térségben ilyesmi csak 2000-10000 évenként fordul elő, állítják a kutatók, de arra is figyelmeztetnek, hogy ettől a helybéliek nem nyugodhatnak meg, hiszen a földrengések néha sorozatban követik egymást, így nincs kizárva egy újabb nagy erejű rengés lehetősége.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×