eur:
388.51
usd:
360.86
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Churchill, Sztálin és a felnyitott koporsó

Felnyitják a lengyel háborús hős, Wladislaw Sikorski tábornok krakkói szarkofágját. A holttest vizsgálatától azt várják, hogy kiderül: tényleg merénylet áldozata lett-e a politikus. A gyanúsítottak közt van Churchill, Sztálin és a hírhedt kettősügynök, Kim Philby is.

Megoldódhat a második világháború egyik rejtélye. A lengyel kormány ugyanis exhumáltatja Sikorski tábornok, a londoni lengyel emigráns kormány miniszterelnökének holttestét.

A háborús hős 1943-ban, 65 évvel ezelőtt zuhant a tengerbe Gibraltárnál. A gépén utazott a lánya is. A szerencsétlenséget csak a pilóta élte túl.

Az 1943-as brit nyomozás úgy találta, hogy a tragédiát a gép vezérlőrendszerének zavara okozta. Ennek ellenére makacsul tartják magukat azok a feltételezések, amelyek szerint Sikorski gyilkosság áldozata lett.

A lengyel elnök, Lech Kaczinsky és a miniszterelnök, Donald Tusk is az exhumálás mellett tette le a voksát. Sikorski szarkofágja a krakkói királyi várban, a Wavel székesegyházban van. Itt nyugszik a lengyel történelem számos nagy alakja: szentek, királyok, költők síremlékei előtt teheti tiszteletét a látogató. Itt van Bárthory István erdélyi fejedelem és lengyel király, vagy Szent Hedvig hercegnő, Nagy Lajos lánya, Lengyelország királynéja nyughelye is.

Már halott volt, amikor lezuhant?

Az akció előzménye, hogy a lengyel történészek régóta emlegetik: meg szeretnék vizsgáltatni Sikorski holttestét. Úgy gondolják ugyanis, hogy a tábornok már gépe lezuhanása előtt halott lehetett.

Az eset körül számos összeesküvés-elmélet született, melyek szerint a szovjetek, a britek, vagy akár egy lengyel rivális is a baleset megrendelői között lehetett. A legnépszerűbb nézet szerint maga Sztálin tetette el láb alól a tábornokot, mert az vizsgálatot követelt a Katynban kivégzett lengyel tisztek ügyében.

A nagykövet és a szuperkém


A szovjet diktátor gyanúsítói azzal érvelnek, hogy a gép őrizetlenül állt a gibraltári kifutón, így könnyen megdolgozhatták azt. Ugyancsak kiemelik, hogy ugyanazon a napon, 1943. július 4-én érkezett a repülőtérre a szovjet nagykövet, akire egy kisebb szovjet katonai egység várakozott Sikorski repülője mellett.

A szovjetek bűnösségét feltételezők arra is alapozhatnak, hogy Kim Philby, a hírhedt kettős ügynök is Gibraltárban tartózkodott. Õ 1941-től '44-ig teveékenykedett errefelé a brit titkosszolgálat kötelékében. Ugyan csak 20 évvel később disszidált a Szovjetunióba, a feltételezések szerint már a háború előtt dolgozni kezdett a szovjeteknek.

A történészek kiemelik azt is, hogy Winston Churchill brit miniszterelnök úgy gondolta, Sikorski megmérgezi a brit-szovjet kapcsolatokat. Ezt sugallja Rolf Hochhuth író is Katonák című színdarabjában.

Õ az egykori jugoszláv alelnök, Milovan Djilas emlékirataira hivatkozik. Ebben az szerepel: Sztálin arra figyelmeztetett, a britek talán megpróbálják megölni Titót is, ahogy megölték Sikorskit.

A nagy múltú lengyel nemesi család leszármazottja a jelenlegi lengyel külügyminiszter, Radoslaw Sikorski is, akinek felesége Anne applebaum, a híres amerikai történész.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×