eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Artúr király legendája csak nacionalista propaganda?

Francia történészek szerint az angolok politikai okokból alkották meg Artúr király legendáját. Habár létezett valaki, aki halványan emlékeztet a mesék hősére, de ő egy olyan walesi lehetett, akinek a hódító angolszászok voltak az ellenségei - vélekednek a tudósok.

A franciaországi Rennes egyetemén "Artúr király: egy legenda születése" címmel rendeznek kiállítást és konferenciát a következő hónapban. A rendezők azt mondják: elég bizonyítékuk van arra, hogy igazolják a népszerű történet tarthatatlanságát, hiába próbálják újra meg újra föleleveníteni azt a "brit nacionalisták".

Hangsúlyozzák: a történészeknek művészek és írók segítettek megalkotni a híres legendát. Egyik tipikus képviselőjük a viktoriánus kor egyik udvari költője, Lord Tennyson, aki a brit birodalom hatalmának csúcsán úgy rajzolta meg Artúr portréját, mint egy velejéig tisztességes angolét, aki megbízható kardja, az Excalibur segítségével lehozta a földre a mennyországot.

Sarah Toulouse, a kiállítás kurátora úgy nyilatkozott: Artúr király olyan mitikus személy, akit lényegében politikai okokból alkottak meg a történelem folyamán. Hozzátette: ha tényleg létezett volna, több bizonyítéka volna a létezésének. A kurátor arra jutott, a legenda legkorábbi részei a 7. századi Walesbe vezetnek vissza bennünket. A 13. században azonban már Európa-szerte ismerték a történetet.

Észak-Franciaországban már az 5. században népszerű volt egy lovag meséje, aki a gyűlölt angolszászok ellen küzdözz. Artúr királyt és kerekasztalának lovagjait különösen szerették a bretonok.

Mindezek ellenére a francia tudósok nem követelik maguknak Artúrt.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×