eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Túlzott szén-dioxid-kibocsátás? Majd a természet elintézi!

Tudósok szerint a Föld természetes mechanizmusa már több százezer éve szabályozza a levegő szén-dioxid szintjét, de ne örüljünk, mert a rendszer egyensúlya kezd felborulni.

Brit tudósok szerint a természet maga tudja szabályozni a levegőbe kerülő káros gázok, így a szén-dioxid szintjét, bár hozzáteszik: a jelenlegi kibocsátás mértéke már akkora, hogy a bolygó természetes szabályzórendszere nem tudja a lépést tartani.

Tudósok már régóta sejtik, hogy a bolygó bizonyos mértékig saját maga is el tudja végezni a szén-dioxid szint szabályozását, így stabilizálni tudja a Föld éghajlatát is. Modelljük szerint a többnyire vulkánokból az atmoszférába kerülő szén-dioxid a kőzetek mállásával az óceánok és tengerek mélyére kerül, ahol az üledékbe temetődik.

A tudósok a szén-dioxidot olyan levegőbuborékokban vizsgálták, amik a Déli-sarkon fúrt 3 kilométer átmérőjű lékben találhatók. A buborékokban a szén-dioxid szintjével kapcsolatos hosszú távú folyamatokat vizsgálták, és kalkulációt végeztek arról, hogyan változott a káros gázzal való telítettség. Az adatok azt bizonyították, hogy 2 évtizednyi ipari fejlődés több ezerszeresére növelte a szén-dioxid szintjét, amit egyre nehezebben tud kezelni a Föld természetes szabályzórendszere.

Mivel az emberiség drasztikusan növeli a levegő szén-dioxid szintjét, a természet maga nem tudja megoldani a jelenlegi klímaproblémát. Jelenleg - véli kutatók - a szabályozórendszer egyensúlyának teljes felborítása zajlik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Mennyi jutalékot keresnek Magyarországon a biztosításközvetítők?

Mennyi jutalékot keresnek Magyarországon a biztosításközvetítők?

Egyre kevesebb alkuszcég és többes ügynök osztozik egyre nagyobb jutalékbevételen Magyarországon – mutatják az MNB ezen a héten közzétett biztosításközvetítői statisztikái. 100 forintnyi biztosítási díjunkból 9 forint lett tavaly is az ő bevételük. A fák így sem nőttek náluk az égig: miközben a nem-életbiztosítási jutalékbevételek csaknem a 17,6%-os tavalyi inflációnak megfelelő mértékben emelkedtek, az amúgy sem erős életbiztosítási értékesítés jelentősen visszaesett tavaly a független biztosításközvetítőknél, így összességében 123 milliárd forintnyi jutalékbevételt realizáltak, ami alig 10%-kal nagyobb az egy évvel korábbinál.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×