A Koppenhágai Egyetem kutatói alapos munkát végeztek: áttanulmányoztak 67 vizsgálatot, amely ebben a témában 230 ezer egészséges ember bevonásával készült, és arra az eredményre jutottak, hogy nincs "meggyőző bizonyíték" arra, hogy az antioxidánsok segítenek meghosszabbítani az életet. Viszont vannak közöttük olyanok, amelyek "növelik a halálozást".
Figyelmeztetésük szerint azok az egészséges emberek, akik antioxidánsokat, például A- és E-vitamint szednek, hogy megakadályozzák a rák kialakulását, ezzel megzavarják szervezetük védelmi rendszerét, így akár 16 százalékkal is növelik annak a veszélyét, hogy idejekorán halnak meg.
Bár vitamint rengetegen szednek - csak Nagy-Britanniában 330 millió fontos (103,3 milliárd forintos) ez a piac - kevés kutatást végeztek e divat hosszú távú egészségügyi hatásairól.
Éppen ezért a brit egészségügyi minisztérium azonban már a dán jelentés közzététele előtt figyelmeztetett: egészségesebb, ha kiegyensúlyozott étrend eredményeként juttatják be az emberek a szervezetükbe a szükséges vitamin-mennyiséget. Azt is tanácsolták, hogy lehetőleg senki ne szedjen nagy adagban ilyen táplálék-kiegészítőket.
A dán tudósok azonban hangsúlyozzák, hogy kizárólag a mesterséges kiegészítők lehetnek veszélyesek, azok a vitaminok nem, amelyek természetes formában megtalálhatóak a zöldségekben és gyümölcsökben.
Kutatásuk szerint az A-vitamin szedése 16, a béta karotiné 7, az E-vitaminé 4 százalékkal növeli az idő előtti halál veszélyét az egészséges embereknél. Bár a C-vitaminnak nincs jelentős káros hatása, arra sincs bizonyíték, hogy segítene a betegségek megelőzésében - holott ezt rendszeresen szedi rengeteg ember, hogy elkerülje a megfázást és az influenzát.