eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Óvatosan a vitaminnal - korai halált okozhat!

Milliók szednek naponta vitamint abban a reményben, hogy egészségesebbek lesznek tőle. Pedig lehet, hogy ezzel éppen ellenkező hatást érnek el, és korai halált halnak - figyelmeztetnek dán kutatók.

A Koppenhágai Egyetem kutatói alapos munkát végeztek: áttanulmányoztak 67 vizsgálatot, amely ebben a témában 230 ezer egészséges ember bevonásával készült, és arra az eredményre jutottak, hogy nincs "meggyőző bizonyíték" arra, hogy az antioxidánsok segítenek meghosszabbítani az életet. Viszont vannak közöttük olyanok, amelyek "növelik a halálozást".

Figyelmeztetésük szerint azok az egészséges emberek, akik antioxidánsokat, például A- és E-vitamint szednek, hogy megakadályozzák a rák kialakulását, ezzel megzavarják szervezetük védelmi rendszerét, így akár 16 százalékkal is növelik annak a veszélyét, hogy idejekorán halnak meg.

Bár vitamint rengetegen szednek - csak Nagy-Britanniában 330 millió fontos (103,3 milliárd forintos) ez a piac - kevés kutatást végeztek e divat hosszú távú egészségügyi hatásairól.

Éppen ezért a brit egészségügyi minisztérium azonban már a dán jelentés közzététele előtt figyelmeztetett: egészségesebb, ha kiegyensúlyozott étrend eredményeként juttatják be az emberek a szervezetükbe a szükséges vitamin-mennyiséget. Azt is tanácsolták, hogy lehetőleg senki ne szedjen nagy adagban ilyen táplálék-kiegészítőket.

A dán tudósok azonban hangsúlyozzák, hogy kizárólag a mesterséges kiegészítők lehetnek veszélyesek, azok a vitaminok nem, amelyek természetes formában megtalálhatóak a zöldségekben és gyümölcsökben.

Kutatásuk szerint az A-vitamin szedése 16, a béta karotiné 7, az E-vitaminé 4 százalékkal növeli az idő előtti halál veszélyét az egészséges embereknél. Bár a C-vitaminnak nincs jelentős káros hatása, arra sincs bizonyíték, hogy segítene a betegségek megelőzésében - holott ezt rendszeresen szedi rengeteg ember, hogy elkerülje a megfázást és az influenzát.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×