eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Két évvel meghosszabbították a Cassini amerikai űrszonda küldetését

Két évvel meghosszabbították a Szaturnusz körül keringő Cassini amerikai űrszonda küldetését - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

A szonda majd négy éve kutatja a Földtől átlagban 1,2 milliárd kilométerre lévő óriásbolygót, annak környezetét, gyűrűrendszerét és több holdját. Eddig mintegy 140 ezer fényképet küldött a földi irányítóközpontba, és számos felfedezést tett, illetve igazolt korábbi tudományos elméleteket és feltevéseket.

A szondát 1997. októberében indították útjára, majd 3,5 milliárd kilométernyi, "kerülő utakon", úgynevezett hintamanőverekkel, a bolygók mozgási energiáját kihasználva megtett kozmikus utazást követően érte el úti célját, és 2004. július elsején állt pályára a gyűrűs bolygó körül.

Ugyanezen év karácsonyán levált róla az európai gyártmányú Huygens kutatólaboratórium, amely 2005. január 14-én leszállt a Szaturnusz legnagyobb holdjára, a Titánra, a Cassini pedig folytatta keringését az óriásbolygó körül.

Eredetileg tervezett 4 éves küldetése az idén júliusban fejeződött volna be, de kiemelkedő értékű "tudományos szolgálatai" arra késztették a NASA vezetőit, hogy a kutatási költségekre újabb 160 millió dollárnyi összeget megszavazva 2010-ig meghosszabbítsák misszióját. A Cassini így további 60 fordulatot tesz meg a Szaturnusz körül, miközben többször megközelíti az óriásbolygó néhány holdját, legtöbbször a Titánt és az Enceladust.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×