eur:
387.7
usd:
357.1
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Egyre jobb helyzetben a debreceni tudományos pályázat

Magyarország egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy ne Svédországban vagy Spanyolországban, hanem Debrecenben épülhessen meg az Európai Unió tudományos óriásberuházása, az Európai Neutronkutató Központ - jelentette ki az InfoRádióban a Magyar Tudományos Akadémia Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézetének osztályvezetője.

Rosta László elmondta: az elmúlt két hónapban nagyon nagy mértékben nőttek Debrecen esélyei, a magyar pályázat behozta a svédekkel szembeni hátrányát, a spanyolokhoz képest pedig mindig is előnyben volt.

A fizikus közölte: a svédek azzal tettek szert gazdasági, műszaki és diplomáciai lépéselőnyre, hogy már két évvel a magyarok előtt elkezdték az Európai Neutronkutató Központ megszerzéséért indított munkát. A spanyolok viszont a magyarok után ébredtek, és náluk hiányzik az alapvető tudományos háttér.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a neutronkutatási szakmában a gyorsító technológiát kidolgozó Mezei Ferenc munkássága általános elismertségnek örvend.

A kutatóintézet osztályvezetője szólt arról is, hogy egy brüsszeli fórumon prezentálták a magyar javaslatot, amelynek megvalósítása 1 milliárd 50 millió euróba (mintegy 277 milliárd forint) kerülne. A svéd javaslat ennél közel 50 százalékkal, a spanyol 20-25 százalékkal kerül többe.

A neutronkutató részeként egy 600 méter hosszú betonalagutat kell építeni, márpedig Magyarországon harmadannyiba kerülnek ezek az építési munkák, mint Svédországban, Spanyolországhoz képest pedig feleannyiba - fejtette ki Rosta László, hozzátéve: diplomáciai offenzívába kezdtek az uniós országok meggyőzése érdekében.

A fizikus szerint a tudományos kutatók e szolgáltató központjának magyarországi megépítése busásan megtérülne, a létesítményben 1500-2000 kísérletet végeznek majd el évente.

A jövőbeli kutatások egyebek mellett az autógyártásban használatos energiatakarékos hidrogéncellák, új rákgyógyszerek, valamint korszerűbb mobiltelefonok és számítógépek előállítását segíthetik elő.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×