eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Hipnózissal kezelik az allergiát

Az allergiás megbetegedések hátterében nagyon gyakran pszichés problémák állnak - hangzott el a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati Klinikáján rendezett Allergianapon.

Szendi István pszichiáter elmondta: a gyakori allergiák között az asztma, a szénanátha, a csalánkiütés, a bőrbetegségek esetén kell lelki háttérre gondolni, de vannak olyan fém- és táplálkozási allergiák is, melyeknél szintén ez lehet a probléma. A csalánkiütések hetven százalékában például nem tudják kimutatni az allergént.

Gyakran a pszichés tényezők meglévő allergiás mechanizmusokra épülnek, úgyhogy minden allergia mellett, illetve hátterében, akár lelki probléma is lehet, sőt a tudatalatti képes utánozni az egyes allergiás tüneteket - hívta fel a figyelmet a szakember.

Szendi István szerint ha az allergiatesztek negatív eredményt hoznak, minden esetben érdemes pszichológushoz, pszichiáterhez fordulni.

Ha nem lehet testi válaszreakcióra utaló jeleket találni, szinte biztos, hogy lelki háttere van a betegségnek, persze van a kettő közt is átmenet, gyakran ugyanis laboratóriumi eredmények megerősítik a betegséget, de lehet pszichés tényező is a háttérben. A depresszió következtében például megváltozik az immunrendszer, így módosul a szervezet reakciója a különböző hatásokra - fejtette ki a pszichiáter.

A szakember hozzátette: a terápiák közt talán a hipnózis a leghatékonyabb. A gyógyítás folyamatában segíteni kell a páciensnek feldolgozni az őt ért traumát, kezelni kell a stressz-, illetve konfliktus helyzetet, végül pedig fokozatosan hozzá kell szoktatni a problémát kiváltó ingerhez, hogy megszabaduljon a betegségtől.

Címlapról ajánljuk
Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

A megtermelt élelmiszerek több mint harminc százaléka a szemetesbe kerül, miközben napjainkban már a fejlett országok szegényebb polgárai is kénytelenek lejjebb adni fogyasztásuk mennyiségéből vagy minőségéből – mondta az InfoRádióban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője. Dexler Dóra figyelmeztetett: nem jó az sem, ha csak a spórolásra gondolunk, mert a legolcsóbb élelmiszer nem feltétlenül a legjobb minőségű.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×