eur:
389.51
usd:
364.84
bux:
68042.79
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hasnyálmirigy-őssejtek segíthetnek a cukorbetegség gyógyításában

Belga tudósoknak hasnyálmirigy-őssejteket sikerült izolálniuk felnőtt egerekből - ez a felfedezés a fiatalkori diabétesz új gyógymódjait teheti majd lehetővé.

A húszmillió amerikai cukorbeteg 5-10 százaléka szenved a diabétesz fiatalkori (juvenális, 1-es típusú) formájában. Az 1-es típusú diabétesz autoimmun betegség, amikor a szervezet "hibás program" miatt megsemmisíti a hasnyálmirigy inzulintermelő, úgynevezett béta-sejtjeit. Ezek a betegek napi inzulinbevitelre szorulnak, hogy megfelelő szinten tartsák a vércukrot.

Egészen más a mechanizmusa a felnőttkori, vagy 2-es típusú diabétesznek, amelyet részben az elhízással, részben a szöveteknek az inzulinnal kapcsolatos rezisztenciájával magyaráznak.

A tudósok már régóta "vadásznak" a felnőtt egyedeknél olyan sejtekre, amelyek képesek inzulintermelő béta-sejtekké átalakulni. Amennyiben ugyanis sikerülne "rávenni" az őssejteket, vagy ezek kiindulási elődjeit a szaporodásra, ez új távlatokat nyitna a cukorbetegség gyógyításában.

"A kutatók régóta meg voltak győződve arról, hogy a felnőtt egyedek hasnyálmirigyében léteznek az őssejtek kiindulási elődjei, ám képtelenek voltak elkülöníteni ezeket" - nyilatkozta Harry Heimberg, a Brüsszeli Egyetem és a Beta Cell Biology Consortium (Béta-sejtbiológiai konzorcium) diabétesz-kutatója.

Újabb kutatások szerint normális körülmények között ezeknek az elődsejteknek vajmi kevés közük van a béta-sejtek termeléséhez.
"A tudósok többsége feladta, mivel oly kevés volt ezekből a sejtekből, s oly nehéz volt őket aktiválni"- mutatott rá Harry Hemberg, akinek a tanulmánya a Cell című folyóiratban jelent meg.

Jelenleg az 1-es típusú diabéteszt kezelni lehet, ám gyógyítani nem. Néha végeznek sejtbeültetést, amikor halottak hasnyálmirigyéből izolált sejteket ültetnek be a betegeknek. Ám ezek a transzplantátumok igen érzékenyek, s egyetlen beültetéshez szükséges sejteket több tetemből kell összegyűjteni.

A kutatók vizsgálják az őssejtterápia lehetőségét is, beleértve a magzati őssejtek felhasználását, mint egy sokkal elérhetőbb transzplantációs sejtforrást.

Két hét alatt eredmény

Harry Heimberg teamjével azt vizsgálta, hogy extrém körülmények között, mint amilyen egy seb, "rábírhatók-e a szervezet elődsejtjei a béta-sejtek előállítására.

A kutatók kiiktatták az egerekben a hasnyálmirigyből emésztőenzimeket szállító vezetéket. Két héten belül a hasnyálmirigyben megduplázódott a béta-sejtek száma. Az állatok szervezete több inzulint kezdett el termelni, ami arra utalt, hogy az új béta-sejtek működnek.

Harry Heimberg szerint a sejtek regenerálódása egy gyulladásos válasz részeként jött létre. A kutatások arra utalnak, hogy ezek az elődsejtek megtalálhatók a felnőtt egerek hasnyálmirigyében, s rákényszeríthetők arra, hogy új inzulintermelő-sejteket állítsanak elő.

Beültethető béta-sejtek

A kutatóknak most meg kell találniuk ezeket a sejteket az emberi szervezetben, s kidolgozniuk, hogy hogyan aktiválhatók a hasnyálmirigy megsebzése nélkül.

Amennyiben sikerülne kidolgozni egy olyan módszert, amely révén nagy számban lehetne generálni a béta-sejteket, ezeket be lehetne ültetni.

"Az előttünk álló legnagyobb kihívás, hogyan lehetne felhasználni kutatási eredményeinket a diabéteszes betegek gyógyítására" - mondta Harry Heimberg, aki szerint még igen távoli az az idő, amikor erről mint lehetséges gyógymódról lehetne beszélni.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×