INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Hűtéssel segítenek az agykárosodott újszülötteken

Infostart / InfoRádió
Magyarországon évente mintegy 200 gyermek születik oxigénhiánnyal, ami súlyos esetekben agykárosodáshoz, vagyis későbbi fogyatékossághoz, akár halálhoz is vezethet - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem újszülött centrumának vezetője. Szabó Miklós főorvos közölte: mostantól kísérleti helyett rendszeres terápiaként alkalmazzák az újszülöttek testhőmérsékletének csökkentését. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a hűtés miatt kisebb a szervezet oxigénigénye, és kisebb az esély az agykárosodásra.

A születés rendkívüli időszak az újszülött számára, amikor minden szervrendszernek rendkívüli alkalmazkodást kell produkálnia. Ebben nagyon sokszor zavarok támadnak, ilyen lehet például, ha a méhlepény előbb válik le, mint hogy megszületne a gyermek, ha túlságosan elhúzódik a szülés, vagy problémák vannak a köldökzsinórral - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem újszülött centrumának vezetője.

Szabó Miklós hozzátette: a fejlett országokban, így Magyarországon is évente 100-200 olyan gyermek születik, akik a szüléskor fellépett oxigénhiány miatt maradandó idegrendszeri károsodással fenyegetettek. Ez a világra jött újszülöttek egy-két ezreléke.

A Semmelweis Egyetemen új módszerrel próbálják megelőzni a károsodást: azokat a babákat, akiknél a szülés ideje alatt vagy közvetlenül utána oxigénhiány lépett fel, 72 órán át mesterségesen hűtik, testhőmérsékletüket a normálisnál 4-5 Celsius-fokkal alacsonyabban tartják az orvosok.

Az eljárás tízből három olyan babán segít, akiknél az oxigénhiányos állapot miatt agykárosodás alakult ki - tájékoztatott a főorvos.

A terápiában az az újdonság, hogy akkor is hatékony, ha a károsodás kialakulása után alkalmazzák - mondta Szabó Miklós.

Hanganyag: Torda Júlia


A címlapról ajánljuk