eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin

Kisegít a kómából a csodatabletta

Hat évig volt kómában, de egy csodatabletta hatására lassan kezd magához térni Amy Pickard. A lány 17 éves korában, heroin-túladagolás következtében szenvedett súlyos agykárosodást.

A világon csupán 360 betegnél próbálták ki azt a forradalmian új gyógyszert, amely "csodával határos módon" kihozza a kómából a pácienseket. Hatvan százalékuknál értek le jelentős eredményt. A páciensek egyike Amy - akinek a javulásáról szerdán este számol be "Az ébresztő gyógyszer" című dokumentumfilmben a BBC.

Amy négy hete kapja a gyógyszert, és édesanyja szerint máris érezhető az állapotában a változás. "Miután beadom neki a gyógyszert, az arca megnyugszik, és a szemébe visszatér a régi csillogás" - számolt be az asszony.

Az altató meglepő mellékhatását Dél-Afrikában fedezték fel Louis Viljoennél, akit biciklizés közben ütött el egy teherautó. Az orvosok biztosak voltak benne, hogy Louis meg fog halni; meg is mondták a szüleinek, hogy soha nem fogja visszanyerni az öntudatát.

Öt év kóma után felült, és megszólalt


Öt évvel a baleset után, 1999-ben kezdték adni neki a gyógyszert, amelyet általában súlyos álmatlanságban szenvedőknek írnak fel. A nővérek ugyanis azt tapasztalták, hogy rángatózik.

Azért adták be neki a gyógyszert, hogy ne mozogjon annyit - ehelyett legnagyobb megdöbbenésükre 25 perccel később a lány felült, és megszólalt.

Az orvosokat teljesen összezavarta a csoda, egy brit cég pedig azonnal megkezdte a gyógyszer elképesztő mellékhatásának vizsgálatát.

Újraaktiválja az agy alvó részeit

Amy édesanyja először aggódott amiatt, hogy a lányát kísérleti alanyként akarják használni, de miután elutazott Dél-Afrikába, és személyesen is meggyőződött az eddigi eredményekről, tudta, hogy nem hagyhatják ki azt a kivételes lehetőséget.

Orvosi vizsgálatok igazolják, hogy a gyógyszer hihetetlen sebességgel újraaktiválja az agy alvó részeit. Bár Amy édesanyját figyelmeztették, hogy hónapok telhetnek el, mire áttörést tapasztalnak a lány állapotában, az asszony szerint a hatás máris egyértelmű.

"A szeme már ráfókuszál a tárgyakra, egyre jobban tudatában van annak, mi történik körülötte, és rengeteg hangot ad ki magából - már majdnem szavakat is formál. Amikor ránézek, a régi Amyt látom, ahogy próbál kitörni a kómából."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×